Του Δημήτρη Καραγιώργου 

 

Με προβλήματα γίνεται η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους ανασφάλιστους οροθετικούς, οι οποίοι καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού άφησε την Τετάρτη σοβαρές αιχμές κατά ορισμένων διοικήσεων, οι οποίες φέρονται να δημιουργούν εμπόδια στη χορήγηση της αγωγής.

Το θέμα ανακινήθηκε, όταν η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε στην κατάχρηση αντιβιοτικών - που υπάρχει στην Ελλάδα - και στο κόστος που αυτή συνεπάγετα.

'Δεν πρέπει να ξοδεύουμε τόσα χρήματα για αντιβιοτικά', είπε η κ. Κρεμαστινού, για να συμπληρώσει: 'Τα χρειαζόμαστε για τους ασθενείς με AIDS'.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχει θέμα με τη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω έλλειψης πόρων, απάντησε 'οι διοικητές των νοσοκομείων δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα'.

Άφησε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι αυτοί προκαλούν το πρόβλημα.

Κόστος

Συνέδεσε, δε, το θέμα με το υψηλό κόστος των φαρμάκων και τους δισταγμούς των διοικήσεων να τα προμηθευτούν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τους.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι διοικήσεις έχουν λάβει εντολή να χορηγούν τα φάρμακα στους ανασφάλιστους οροθετικούς και προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca
Αντίδραση φαρμακοποιών για την απένταξη του Lonarid από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων
Η ΕΙΝΑΠ για την αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης στη ΜΕΝΝ του "Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα"