Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός της χώρας και μέλος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ΕΕΣ, πάντα αρωγός στις δύσκολες στιγμές της χώρας (πόλεμοι, σεισμοί κλπ) επί 140 χρόνια και με ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα διοίκησης, ενώ οι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από 8 - 15 μήνες και αναγκάζονται καθημερινώς να προσφεύγουν στο μέτρο της επίσχεσης για να λαμβάνουν το επίδομα των 360 ευρώ για να επιβιώσουν.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΕΣ κ. Νίκος Πανταζόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και εξαιτίας του προβλήματος του ελλείμματος διοίκησης, τα διαθέσιμα του οργανισμού είναι καθηλωμένα σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να διατεθούν ούτε για την πληρωμή των εργαζομένων, ούτε για την επιτέλεση του έργου του Οργανισμού.

Για πρώτη φορά φέτος, είπε χαρακτηριστικά, δεν οργανώθηκαν συσσίτια για τους απόρους τις ημέρες των Χριστουγέννων!

Βιιωσιμότητα

Όμως, το έλλειμμα διοίκησης του Οργανισμού, δεν επιτρέπει και την κατάρτιση σχεδίου βιωσιμότητας του φορέα.

Συγκεκριμένα, μετά τη δικαστική απόφαση για τοποθέτηση νέας διοίκησης στον ΕΕΣ προ διμήνου, οι διαφωνίες στο Δ.Σ. οδήγησαν σε παραίτηση 14 μελών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, Μητροπολίτη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Ελληνικού κ. Παύλου, με αποτέλεσμα σήμερα ο οργανισμός να παραμένει ακέφαλος. Εντούτοις, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. που έμειναν είναι λιγότερα από 18, βάσει του καταστατικού, απαιτείται αλλαγή διοίκησης.

Το υπουργείο έχει καταθέσει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί στις 10 Ιανουαρίου, όμως μέχρι τότε, και μέχρι την έκδοση νέας δικαστικής απόφασης, ο ΕΕΣ παραμένει ακέφαλος.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει 472, από 700 που ήταν την προηγούμενη τριετία, ενώ από αυτούς περισσότερα από 150 άτομα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να μπορέσει ο Οργανισμός να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα