Ένα ρομπότ που εξειδικεύεται στην ορθοπεδική χειρουργική διαθέτει πλέον το νοσοκομείο Metropolitan, φέρνοντας τη χώρα μας μεταξύ των τριών πρώτων στην Ευρώπη που διαθέτουν τεχνολογία υψηλής ακρίβειας στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου.

Πρόκειται για το υπερσύγχρονο αμερικανικό ορθοπεδικό ρομπότ MAKO, με τη βοήθεια του οποίου, οι χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου έχουν ακρίβεια με απόκλιση μόλις ενός χιλιοστού.

Με τις νέες τεχνικές που εισάγει η χρήση του συγκεκριμένου ρομπότ, μπορεί να εφαρμοστεί μερική αρθροπλαστική γόνατος, ακόμη και σε περιστατικά που με τις καθιερωμένες τεχνικές, θα χρειάζονταν ολική αρθροπλαστική.

Όσον αφορά το ισχίο, η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων της MAKO που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση. Ειδικά στο συγκεκριμένο τομέα, η χρήση του ρομπότ επιτυγχάνει ασφαλή τοποθέτηση της άρθρωσης, από την πρώτη επέμβαση και χωρίς προβλήματα ανισοσκελίας, όταν με τις σημερινές τεχνικές τα ποσοστά επιτυχίας δεν ξεπερνούν το ένα τρίτο περίπου.

Οι επεμβάσεις με το ρομπότ MAKO γίνονται με μικρότερες τομές και οι ασθενείς μένουν το πολύ μια ημέρα στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά και αυτό συμβάλλει πολύ σημαντικά στη μείωση των επιπλοκών. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου κινητοποιούνται ταχύτερα και έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ορθοπεδικής χειρουργικής στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικά, που τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ρομπότ MAKO, παρότι πολλαπλασιάζονται αποκτούν ταχύτατα τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών.

Το Metropolitan αποφάσισε να επενδύσει σε high tech ιατρικό εξοπλισμό παρά τη δύσκολη συγκυρία διεθνώς, καθώς οι εφαρμογές του ΜΑΚΟ αναμένεται να επεκταθούν σε ορθοπεδικές εγχειρήσεις ώμου, σπονδυλικής στήλης και ογκολογίας.

Η παρουσίαση του νέου ρομπότ, έγινε σήμερα από τον αμερικανό ειδικό δρ. Frederick Buechel Jr, o οποίος εκπαίδευσε τους ορθοπεδικούς χειρουργούς του Metropolitan κ.κ. Κ. Δρετάκη και Διον. Χίσσα στις ρομποτικές εφαρμογές. Επίσης, η εταιρία ΜΑΚΟ απένειμε στους χειρουργούς του νοσοκομείου και την ομάδα τους, χειρουργούς Ε. Ευαγγέλου και Β. Ζώη, τιμητικό τίτλο Center of Excellence for Makoplasty. Στην κατεύθυνση αυτή, το Metropolitan θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια νοσοκομείο εκπαίδευσης γιατρών στη ρομποτική χειρουργική, καθώς ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από πολλές χώρες του κόσμου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]