Κλειστά παραμένουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προκήρυξε 48ωρη προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία.

Με τον τρόπο αυτό, εκφράζει τη διαμαρτυρία του κλάδου στο θέμα της επικείμενης διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και από τα σούπερ μάρκετ.

Για την πλήρη απελευθέρωσης της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ πιέζει η τρόικα, η οποία δεν αποδέχεται εναλλακτική πρόταση του υπουργού Υγείας.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και προτάσεις για πλήρες άνοιγμα της αγοράς φαρμάκων, με δικαίωμα σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία να ιδρύει φαρμακείο.

Αγωνιούν

Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί αγωνιούν, καθώς λόγω κρίσης, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ενδέχεται να βρεθούν εκτός αγοράς στην περίπτωση που εισβάλλουν μεγάλες εταιρείες.

Το προεδρείο του ΠΦΣ αντικρούει την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για πλήρες άνοιγμα της αγοράς, το οποίο υιοθετεί η τρόικα.

Θεωρεί ότι είναι δομημένη και γραμμένη κατά παραγγελία συγκεκριμένων συμφερόντων.

Απαντά, δε, στις αιτιάσεις περί δυσχερούς πρόσβασης με τα εξής επιχειρήματα:

  • Δεν βρίσκει φάρμακα ο καταναλωτής. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να βρει το φάρμακο που έχει ανάγκη ακόμη και τις αργίες, τις γιορτές, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
  • Είναι ακριβά τα φάρμακα. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι το κράτος καθορίζει τις τιμές και η χώρα μας έχει από τα φθηνότερα φάρμακα της Ευρώπης.
  • Τα ΜΥΣΥΦΑ, Είναι ακίνδυνα και μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι είναι και αυτά φάρμακα και η αλόγιστη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Έκθεση

Το προεδρείο του Συλλόγου επαναλαμβάνει ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζεται ως εργαλείο από το υπουργείο Ανάπτυξης και αποτελεί σημείο τριβής με την τρόικα, δεν αποτελεί 'ευαγγέλιο' κατά την κυβέρνηση:

'Ζητάμε για μια ακόμη φορά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την θέση του υπουργού Υγείας. Υγεία και Ανταγωνισμός είναι έννοιες μη συμβατές.

Περισσότερα από 1.100 φαρμακεία έχουν σήμερα κατασχετήρια.

Αν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τόμσεν, θέλουν να μας κλείσουν και να καταστρέψουν τον επιστημονικό μας κλάδο, μπορούμε και μόνοι μας', δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Για να μην υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να διασφαλιστεί η κάλυψη εκτάκτων περιστατικών, ο ΠΦΣ έχει δώσει οδηγίες να υπάρχει επαρκής αριθμός φαρμακείων στη φάση των κινητοποιήσεων.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα