Δύο ασθενείς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που βρίσκονταν σε αναμονή για μεταμόσχευση, δέχθηκαν μοσχεύματα καρδιάς το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2014. Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 32 ετών, έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και ήταν στη λίστα αναμονής από τον Νοέμβριο 2010. Από τον Απρίλιο 2013, έφερε σύστημα διπλής μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς. Ο δότης νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου.

Ο δεύτερος ασθενής, ηλικίας 59 ετών, που έπασχε κι εκείνος από διατατική μυοκαρδιοπάθεια βρισκόταν στη λίστα αναμονής από τον Ιανουάριο 2014. Ο δότης νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων κ. Πέτρο Σφυράκη.

Η πορεία της υγείας των δύο ασθενών – ληπτών των καρδιακών μοσχευμάτων είναι πολύ καλή.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ευχαρίστησε τις οικογένειες των δοτών όπως και το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα, όσον αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειο Παπά, τον Γενικό Διευθυντή κ. Γεώργιο Χριστόπουλο και τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Δημήτριο Ματάμη και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Μπαρδή και τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Γεώργιο Δαδούδη.

Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί πέντε μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Συνολικά από την έναρξη του Προγράμματος το 1995, το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ έχει πραγματοποιήσει 125 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 124 ασθενείς. Σήμερα, βρίσκονται σε αναμονή 30 άτομα, εκ των οποίων, 11 φέρουν συστήματα μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]