Η σημασία της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα καθώς και η φροντίδα των επιπλοκών από την ακτινοθεραπείααποτέλεσαν το κύριο θέμα της «3ης Ετήσιας Επιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με εξαιρετική επιτυχία στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή (ΕΕΥΑΣΟΑ).

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, όπως τόνισε η κ.Ουρανία Νικολάτου - Γαλίτη, Στοματολόγος, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής, συνδέεται με υψηλό ποσοστό θεραπευτικής επιτυχίας και επιβίωσης των ασθενών. «Όμως», συμπλήρωσε η κ. Νικολάτου - Γαλίτη, «στα αρχικά στάδια ο καρκίνος δεν πονάει και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει τη συμβολή του οδοντιάτρου όταν ο ίδιος διαπιστώσει στο στόμα του μικρές πληγές ή άλλες βλάβες που δεν επουλώνονται». Σε μελέτη που δείχνει την αύξηση του αριθμού των καρκίνων στην περιοχή του στοματοφάρυγγα, οι οποίοι συνδέονται αιτιολογικά με τον ιό HPV, αναφέρθηκε ο κ.Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος Παθολόγος, Δ/ντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, τονίζοντας ότι αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και σε μη καπνιστές.

Tο όφελος των ογκολογικών ασθενών από τις νέες βιολογικές – στοχευμένες θεραπείες αλλά και η συνδεόμενη με αυτές τοξικότητα στη στοματική κοιλότητα αποτέλεσε βασικό αντικείμενο των εργασιών της Ημερίδας.Η κ. Ευαγγελία Ραζή, Ογκολόγος Παθολόγος, Διευθύντρια της Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, αναφέρθηκε στη σπουδαία αυτή επιστημονική και θεραπευτική εξέλιξη της Ογκολογίας και στην προσφορά των στοχευμένων θεραπειών στην πρόγνωση της νόσου και στην επιβίωση των ασθενών. «Δυστυχώς όμως», υπογράμμισε η κ. Ραζή, «και αυτές οι θεραπείες συνδέονται με σοβαρές και επώδυνες επιπλοκές στο στόμα».

«Πιο συγκεκριμένα» τόνισε κατά την εισήγησή της η κ. Νικολάτου - Γαλίτη, «οι επιπλοκές, όπως οι επώδυνες ελκώσεις (πληγές), η ξηροστομία, ο κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών, οι βλάβες των ούλων, η οστεονέκρωση των γνάθων και οι μυκητιάσεις, που μπορεί να εμφανίσουν στο στόμα οι ογκολογικοί ασθενείς, ανεξαρτήτως του είδους του νοσήματός τους ή της θεραπείας τους, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των ασθενών,επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους». Σύμφωνα με την κ. Νικολάτου-Γαλίτη, όλες οι επιπλοκές συνδέονται με πόνο στο στόμα και δυσκολεύουν τον ασθενή στην ομιλία, στον ύπνο, στην εργασία του. Επιπλέον δυσκολεύουν τον ασθενή στη λήψη της τροφής του, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της καχεξίας. «Οι επιπλοκές στο στόμα», σημείωσε η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, «προάγουν, ακόμη, την εμφάνιση λοίμωξης και πυρετού και μπορεί να αναγκάσουν σε εισαγωγή και παραμονή στο νοσοκομείο, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους θεραπείας, ή, ακόμη, και σε διακοπή της ογκολογικής θεραπείας, θέτοντας σε κίνδυνο την επιτυχία του θεραπευτικού αποτελέσματος».

Στη συνέχεια, η κ. Νικολάτου - Γαλίτη αναφέρθηκε στη μυκητίαση τονίζοντας ότιείναι συχνή επιπλοκή και μπορεί να επιπλέξει τις ελκώσεις στο στόμα ή και να προκαλέσει συστηματική λοίμωξη, με πυρετό.«Η πρώιμη διάγνωση μυκητίασης στο στόμα σε όλους τους Ογκολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους ασθενείς με αιματολογικό νόσημα» σημείωσε η κ. Νικολάτου - Γαλίτη, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς. «Ως εκ τούτου» υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο κ.Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος Παθολόγος, Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του «METROPOLITAN», «είναι απαραίτητη η διατήρηση καλής στοματικής υγείας και η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας από εξειδικευμένο Οδοντίατρο σε συνεργασία με τον ιατρό ογκολόγο του ασθενούς».

Η φροντίδα του στόματος όπως τονίστηκε, τόσο από τους Στοματολόγους Ογκολόγους όσο και από τους Ογκολόγους-Παθολόγους και τους Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους, μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση της υγείας του στόματος αλλά και στην αύξηση επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Tιμητική διάκριση για την Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Για την παρουσίαση μέρους από την έρευνα στα πλαίσια της Διδακτορικής Διατριβής της κ. Ερωφίλης Παπαδοπούλου, με θέμα «Δείκτες αγγειογένεσης και φλεγμονής σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους που λαμβάνουν στοχευμένες θεραπείες και/η ζολενδρονικό οξύ» η ομάδα των συνεργατών της Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, έλαβε τιμητική διάκριση στο Συμπόσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υποστηρικτικής Φροντίδας στον Καρκίνο και της Διεθνούς Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος (MASCC/ISOO), που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς