Αίτηση ανάκλησης στην προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης υπέβαλε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το ΣτΕ αποφάσισε αναστολή του μέτρου, ύστερα και από τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, που ίσχυσε από την 1 Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν συσκέψεις επί συσκέψεων το Σαββατοκύριακο, μέχρι να αποφασιστεί πώς θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σχετικά με το θέμα, αφού η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 170 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργεί πρόβλημα στη συμμόρφωση του στόχου των 1,9 δις. ευρώ για το έτος που διανύουμε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, περιμένει τώρα την απάντηση του ΣτΕ εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να αποφασίσει τις κινήσεις της στη συνέχεια, καθώς η υπέρβαση αυτή οδηγεί σε ανάγκη αύξησης του ποσού του clawback.

Χαιρετίζει ο ΠΙΣ

Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία γίνεται αποδεκτή η νέα προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την αναστολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, για την καθιέρωση πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προέβη στην εξής δήλωση:

"Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας για το πλαφόν συνταγογράφησης. Η απόφαση δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους. Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη".

Ο ΙΣΑ

Με αφορμή την ίδια απόφαση του ΣτΕ, ο ΙΣΑ προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, η οποία θέτει περιορισμούς στην απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. 

Διευκρινίζοντας ο ΙΣΑ, δήλωσε την αντίθεσή του στον έλεγχο που στηρίζεται σε λογιστικά στοιχεία και πρόσθεσε πως ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πυλώνες ελέγχου, υλοποιώντας τη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και τη θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλυση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του.

Ο ΙΣΑ κάλεσε τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την κοινοποίηση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ, να δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ να αφαιρέσει τα πλαφόν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

 Α.ΠΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]