Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την επόμενη μέρα από το κλείσιμο των μεγάλων ψυχιατρείων, όπως το Δαφνί και το “Δρομοκαΐτειο”.

Την ώρα που οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η αποασυλοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2015, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί ότι δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες υποδομές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να δεχτούν τους ασθενείς.

Δεν έχουν, επίσης, γίνει οι προσλήψεις του προσωπικού που απαιτείται για να υποστηρίξει το εγχείρημα.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το κλείσιμο των μεγάλων ψυχιατρείων είχε ανακοινωθεί και πέρυσι, αλλά καμία ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου δεν ήταν έτοιμη.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι από πέρυσι έως σήμερα δεν έτρεξε καμία διαδικασία επισκευής κάποιας κλινικής σε γενικό νοσοκομείο του κέντρου και της Θεσσαλονίκης...

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για προσπάθεια να στηθούν πρόχειρα μία – δύο κλινικές, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την επισκευή.

Ποιότητα

Ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ αναγνώρισε την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Αναγνώρισε, δε, ότι υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή σε παράταση των χρονοδιαγραμμάτων (έως το έτος 2020).

Τα μετεξελιγμένα ψυχιατρικά νοσοκομεία στηρίζουν το σύστημα δημόσιας Ψυχικής Υγείας της χώρας κατά 80% (το υπόλοιπό 20% οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων).

Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (60% των εισαγωγών με εισαγγελική παραγγελία) είναι 140% στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία.

Κινητοποιήσεις

Το προεδρείο της Ομοσπονδία επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον εννέα νέων ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία του κέντρου χωρίς καμία κατάργηση.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει συρρίκνωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Σκάνδαλα

Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Δαφνί, οι οποίοι κάνουν λόγο για σπατάλες σε κτίρια που νοικιάζονταν έναντι μυθικών ποσών.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι ενώ χρειαζόταν χώρος 200 τετραγωνικών, νοικιαζόταν κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, με εμβαδόν 3.000 τετραγωνικών μέτρων, με μηνιαίο μίσθωμα 23.000 ευρώ

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η άσκηση στους επιζώντες από τον καρκίνο [μελέτη]
Πώς αλλάζουν μύτη και αυτιά όσο μεγαλώνουμε
PIF: Η φαρμακευτική καινοτομία υπό ασφυκτική πίεση