Σε γαστρεντερίτιδα ήπιας μορφής, η οποία οφείλεται σε νοροϊό και εκδηλώθηκε σε φιλοξενούμενους και προσωπικό του ξενοδοχείου, αποδίδονται τα κρούσματα που σημειώθηκαν στη Ρόδο.

Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), διευκρινίζοντας ότι το συμβάν ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, από τις 14 Αυγούστου και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το ΚΕΕΛΠΝΟ διερεύνησε έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου.

Από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτουν τα εξής:

  • Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (εμετοί και διάρροιες διάρκειας 1 - 2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας.
  • Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία.
  • Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.

Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Συμβάν

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Η μέχρι τώρα συνεργασία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου κρίνεται ικανοποιητική.

Με τα έως τώρα δεδομένα, πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο.

Νοροϊός

Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Η έμφαση αυτή τη στιγμή δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Δ.Κ.

 

Επιπλέον Πληροφορίες