Στην Αθήνα, 11-13 Σεπτεμβρίου 2014, η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) διοργανώνει το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής.

Τα θέματα του Συνεδρίου αφορούν:

  • Νέες τεχνικές και μέθοδοι Ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας πρωτονίων και των εξελίξεων στην ανάπτυξη λογισμικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρομποτικής, αλλά και των εξελίξεων στην αστροναυτική και στρατιωτική τεχνολογία που συνδράμουν στη σύγχρονη και εξελιγμένη ακτινοθεραπεία.
  • Νέες τεχνικές και μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας στην Ακτινολογία και Πυρηνική Ιατρική, όπως οι πολυτομικοί αξονικοί τομογράφοι, το PET-CT, το PET-MRI και άλλα υβριδικά μηχανήματα, αλλά και τα νέου θεραπευτικά ραδιοφάρμακα.
  • Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για προστασία ασθενών και προσωπικού από τις ακτινοβολίες (ακτίνες Χ, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα)

Στο Συνέδριο έχουν επίσημη συμμετοχή οι μεγαλύτερες επιστημονικές ενώσεις του χώρου (International AtomicEnergy Agency  -ΙΑΕΑ-, EuropeanFederation of Medical Physicists - EFOMP-, International Organizationof Medical Physics - IOMP, International Committee ofRadiation Protection -ICRP- , American Association of MedicalPhysicists – AAPM- κλπ), ενώ στις εργασίες του θα συμμετάσχουν πάνω από 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η ειδικότητα της Ιατρικής Φυσικής (Medical Physics) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικότητα που σκοπό έχει την ασφαλή χρήση των ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, ο Φυσικός Ιατρικής  Ακτινοφυσικός είναι νομικά και επιστημονικά υπεύθυνος για την ορθή εφαρμογή των ακτινοβολιών στην διάγνωση και θεραπεία καθώς και για την ακτινοπροστασία του προσωπικού των νοσοκομείων, των ασθενών και του γενικού πληθυσμού.

Το κλινικό έργο του Ακτινοφυσικού εστιάζεται στους συνεχείς ελέγχους καλής και ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων που ενέχουν ακτινοβολία, είναι υπεύθυνος για την δοσιμετρία (μέτρηση δόσης ακτινοβολίας) τόσο των καρκινοπαθών που λαμβάνουν Ακτινοθεραπεία όσο και των ασθενών που μετέχουν σε οιαδήποτε διαγνωστική πράξη Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής, είναι υπεύθυνος για την βελτιστοποίηση των ιατρικών εκθέσεων από πλευράς ποιότητας και ακτινοπροστασίας και τέλος συμμετέχει στην ανάπτυξη καιεφαρμογή νέων πρωτοκόλλωνδιάγνωσης και θεραπείας.

Στο νοσοκομειακό έργο του Ακτινοφυσικού εντάσσονται οι διαδικασίες προμήθειας,εγκατάστασης και παραλαβήςνέου τεχνοϊατρικού εξοπλισμού ακτινοβολιών, η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού σε θέματα ακτινοπροστασίας καθώς και ηδιαχείριση ραδιενεργών υλικών.

Εκτός της καθημερινής κλινικής πράξης, σημαντικός είναι ο ρόλος των Ακτινοφυσικών στηνανάπτυξη νέων τεχνολογιών που έχουν ιατρικές εφαρμογές. Αξονικοί και Μαγνητικοί Τομογράφοι, Γραμμικοί Επιταχυντές, Μονάδες Βραχυθεραπείας, Κάμερες Πυρηνικής Ιατρικής κ.α., έχουν αναπτυχθεί από Ακτινοφυσικούς.

Για τον ρόλο τους και την συμβολή τους στην έρευνα και τεχνολογία πολλοί Ακτινοφυσικοί έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ και τρεις εξ αυτών με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής!

Πολλοί ασθενείς, που υποβάλλονται σε κάποια διαγνωστική ή θεραπευτική διαδικασία σε τμήματα Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής ή Ακτινοθεραπείας, εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τους κινδύνους από την έκθεσή τους σε ακτινοβολία και την πιθανότητα η ακτινοβολία αυτή να βλάψει τα συγγενικά τους πρόσωπα όταν αυτοί επιστρέψουν σπίτι τους. Συχνά, συγχέουν την ακτινοβολία Χ με την ραδιενέργεια και θεωρούν λανθασμένα ότι η τεχνητή ακτινοβολία είναι περισσότερο επικίνδυνη από ίσης ποσότητας φυσική ακτινοβολία. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να δώσουν μία λογική και κατανοητή απάντηση στα ερωτήματα αυτά των ασθενών, ερμηνεύοντας τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των ακτίνων Χ και τονίζοντας την σημασία του περιορισμού των δόσεων για την μείωση του κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας