Ένα νέο κώδικα αυτορρύθμισης του κλάδου, παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δημοσιοποίησης, ο οποίος υιοθετήθηκε επίσημα από την Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ, οι φαρμακευτικές εταιρίες μέλη του αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την υποχρέωση να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με τους Επαγγελματίες Υγείας (ΕΥ) και τους Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς (ΕΥΦ) ανεξαρτήτως αν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΦΕΕ, η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από το κοινό.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2015. Οι λεπτομέρειες προς δημοσιοποίηση μπορεί ενδεικτικά να αφορούν χορηγίες, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε επιστημονικές εκδηλώσεις κλπ.

Πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση των μελών του Συνδέσμου, η οποία λήφθηκε σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προώθηση και τη χρηστή διοίκηση στον κλάδο του φαρμάκου (μια πρωτοβουλία του πρώην Επιτρόπου Tajani). Κατ' εφαρμογή των οδηγιών αυτών και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ανάγκη για μέγιστη διαύγεια, περισσότερη αυτορρύθμιση και ακεραιότητα, η EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων), μέλος της οποίας είναι ο ΣΦΕΕ από το 1983, μετά από διαβούλευση με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους Επαγγελματιών Υγείας, προχώρησε στην υιοθέτηση του "Disclosure Code", ο οποίος υποχρεωτικά ενσωματώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αντίστοιχα, σε διεθνές επίπεδο, στις ΗΠΑ εφαρμόζεται ήδη το Sunshine Act.

Στο πλαίσιο της σημερινής Συνέντευξης Τύπου του ΣΦΕΕ για την παρουσίαση του Κώδικα Δημοσιοποίησης ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι: «Η σχέση των φαρμακευτικών εταιριών με τους ιατρούς ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιαφανής. Έδινε βήμα σε κριτικές, οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν σε μια οργανωμένη βάση. Με αυτό το δεδομένο, οφείλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ. Στην πραγματικότητα ο Κώδικας Δημοσιοποίησης που ανακοινώνεται σήμερα φέρνει σε καθεστώς διαφάνειας τις σχέσεις ιατρών-εταιρειών. Ο ρόλος μας ως Πολιτεία είναι να καταστήσουμε νομοθετικά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις σχέσεις ιατρών - εταιριών. Σε αυτό πλαίσιο προωθούμε νομοθετική παρέμβαση που θα ορίσει ότι τα μέρη θα πρέπει υποχρεωτικώς να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες αυτές. Δεν το κάνουμε αβασάνιστα. Αντιλαμβανόμαστε το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει ο ασθενής να γνωρίζει την πληροφορία αυτή, ώστε να μπορεί να αξιολογεί την αντικειμενικότητα των ιατρικών συμβουλών που λαμβάνει. Καθώς οι σχέσεις ιατρών-εταιριών θα έρχονται στη διαφάνεια θα αποκαθίσταται το κύρος και των δυο πλευρών.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνο Φρουζή: «Η χώρα μας είναι ακόμη σε κρίση. Οφείλουμε, για να τη βοηθήσουμε, να λαμβάνουμε διαρκώς πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού. Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε και αυτή την πρωτοβουλία. Μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε στην αξιοπιστία και διαφάνεια που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα. Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας, καθιστώντας τις πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές από τους ασθενείς, από τους άλλους εταίρους και βέβαια από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ: «Ο νέος αυτός κώδικας θα συμβάλει θετικά στη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, για να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών, της έρευνας και της γενικότερης φροντίδας τους. Από σήμερα ο Κώδικας Δημοσιοποίησης ΣΦΕΕ εγκαινιάζει μια νέα εποχή ".

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ, κ. Μάρκος Γερασόπουλος ανέφερε ότι: «H επιτυχία της ανωτέρω πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την σύμπραξη και τη στενή συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαύγεια και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε αυτή τη σχέση συνεργασίας».

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της EFPIA, κα Marie-Claire Pickaert υπογράμμισε ότι: «Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Ευρώπη, από πολλές απόψεις. Όμως, η δυσπιστία προς αυτήν εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητάς να λειτουργήσει ως μοχλός στην προώθηση της υγείας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Κώδικας Δημοσιοποίησης του EFPIA είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η EFPIA πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της υγείας ασκούν βαθιά και θετική επίδραση στην ποιότητα της θεραπείας των ασθενών και στην αξία της μελλοντικής επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα, η EFPIA αναγνωρίζει ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να δημιουργήσουν περιθώρια για συγκρούσεις συμφερόντων. Η EFPIA και οι σύνδεσμοι και εταιρίες-μέλη της έχουν υιοθετήσει κώδικες για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι σχέσεις πληρούν τα υψηλά πρότυπα ακεραιότητας, τα οποία αναμένουν οι ασθενείς, οι κυβερνήσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν