Ανησυχία έχουν προκαλέσει στα Μελίσσια οι πληροφορίες ότι το “Αμαλία Φλέμιγκ” είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό Έμπολα.

Γείτονες, ασθενείς και συνοδοί θεωρούν (κακώς) ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και οι εργαζόμενοι ανησυχούν μήπως αδειάσει το νοσοκομείο!

Για το σκοπό αυτό, το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ένα κείμενο με ερώτηση και απάντηση, σε σχέση με τον ρόλο του νοσηλευτικού ιδρύματος σε περίπτωση πιθανής νοσηλείας κρούσματος:

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Φλέμιγκ στο γενικότερο σχεδιασμό;

Το “Αμαλία Φλέμιγκ” επιλέχτηκε ως το νοσοκομείο που θα υποδεχτεί ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι είναι μολυσμένοι από τον ιό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εντοπισμένοι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε καραντίνα για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι φορείς.(Ανώτερο όριο οι τρεις εβδομάδες)

Αν τελικά κάποιος είναι φορέας του ιού θα μεταφερθεί για την νοσηλεία που απαιτείται σε άλλο νοσοκομείο.

Συνεπώς, οι "ύποπτοι" ασθενείς, θα έρθουν στο νοσοκομείο συνοδευόμενοι από το κατάλληλο προσωπικό, με εξοπλισμό και "μέσα" ώστε να είναι η μεταφορά απόλυτα ασφαλής για όλους.

Γιατί επιλέχτηκε το Αμαλία Φλέμιγκ;

Η "επίσημη" εκδοχή είναι πως η επιλογή έγινε επειδή, κατά το παρελθόν το νοσοκομείο είχε προετοιμαστεί με επιτυχία για "ειδικές καταστάσεις" (επιδημίες ) και υπήρχε ήδη καλή εμπειρία στην προετοιμασία, αλλά και το κατάλληλο επιστημονικό (ιατρικό - νοσηλευτικό) και άλλο προσωπικό.

Υπήρχαν οι προϋποθέσεις του χώρου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι ασφαλείας, ενώ ευνοϊκή είναι η τοποθεσία του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν και τη φήμη που κυκλοφορεί, πως αφενός κανένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν ήθελε την ευθύνη.

Έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία;

Παρά τα σοβαρά προβλήματα, η ετοιμότητα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Η προετοιμασία του χώρου έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού και τα αναγκαία υλικά νοσηλείας.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού είναι επίσης πολύ καλή και συνεχής.

Το "λαβωμένο" Αμαλία Φλέμιγκ που επιμένει να στέκεται στα πόδια του και να νοσηλεύει όλο και περισσότερους ασθενείς, δεν οφείλεται βέβαια σε τίποτα "υψηλούς σχεδιασμούς”.

Υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για το προσωπικό, τους ασθενείς και την κοινότητα;

Πρόκειται για το ερώτημα στο οποίο καταλήγει κάθε σχετική αναφορά για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Η ασφάλεια της αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και τη συμμόρφωση στα διεθνή stadards που αντανακλούν όση γνώση υπάρχει για τα χαρακτηριστικά του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής