Στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται η προστασία από τον ιό Έμπολα.

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στη στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία του κ. Βορίδη.

Προτεραιότητα δόθηκε στον συντονισμό στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου (screening) των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, η οποία ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο μέτρο.

Άλλα κράτη - μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ ζητεί, παράλληλα, ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών - δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες.

Με τη δέσμη αυτή των μέτρων, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών Υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Βάση

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.

Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ανακοίνωσε ότι πάρθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών.

Συμμερίζεται, έτσι, τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και ΗΠΑ. Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο τόνισε.

Προχώρησε περαιτέρω στο πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα.

Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεάν κλινικές εξετάσεις με το πρόγραμμα «Πρόληψη» του Μetropolitan στα Καλάβρυτα
Έξαρση ιλαράς:  Οι επισκέπτες υγείας  ‘’χτυπούν’’ καμπανάκι και τάσσονται στο πλευρό των Υγειονομικών Αρχών
H RAFARM  καθιερώνει τη ''Δωρεά Ν. Ρασσιάς'' για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων