Τη διάθεση έξι Ελλήνων εθελοντών υγειονομικών στην αποστολή που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Έμπολα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

Η σχετική δήλωση έγινε κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστου Στυλανίδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε και το “Αμαλία Φλέμιγκ” (φωτό), όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Απέδωσε, μάλιστα, τα εύσημα στον υπουργό Υγείας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την ταχύτατη ανταπόκριση της χώρας μας και από την συμμετοχή της στην υπό στελέχωση ευρωπαϊκή ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας.

Η ομάδα θα ενσωματωθεί στη συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή υγειονομικών στις πληγείσες περιοχές (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα).

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η Ελλάδα μετέχει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θέτει στη διάθεση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και έξι εθελοντές υγειονομικούς.

Θα συνεισφέρει, δε, και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές.

Καθήκον

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, καθώς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκρότησε την πρώτη ομάδα υγειονομικών, η οποία είναι έτοιμη να πάει στις τρεις πληγείσες περιοχές, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα.

Είναι μια αποφασιστικότητα – είπε – που δείχνει ότι ακόμα ο εθελοντισμός και ο ανθρωπισμός είναι τρόπος καθημερινής συμπεριφοράς και στάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, στη Γουινέα χρειάζονται επειγόντως δύο - τρεις επιδημιολόγοι, οι οποίοι θα πάνε την επόμενη βδομάδα.

Στη Λιβερία δεν χρειάζονται τόσο γιατροί, όσο προσωπικό σε επίπεδο νοσοκόμων, υγειονολόγων και προσωπικό που θα ασχοληθεί με τα λεγόμενα logistics, διαχείριση.

Στη Σιέρα Λεόνε χρειάζονται γιατροί, νοσοκόμοι και υγειονολόγοι.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]