Να αποφεύγουν την έκθεση στον ιό της γρίπης, καθώς δεν προστατεύονται πλήρως από το αντιγριπικό εμβόλιο, καλούν οι ειδικοί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι μισοί απ΄ όσους έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτονται, καθώς έχει υποστεί αντιγονική μεταβολή το στέλεχος της γρίπης Α (Η3Ν2) και δεν αντιμετωπίζεται με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πηγές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι πολίτες δεν πρέπει να αποφεύγουν το εμβόλιο, το οποίο εξακολουθεί να καλύπτει έναντι των ιών τύπου Α (Η1Ν1) και Β.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου δήλωσε στο “Έθνος” ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της γρίπης, προκειμένου να αποφύγουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την έκθεση στον ιό.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με την επισήμανση ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει.

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) δείχνουν ότι οι πολίτες είναι ακάλυπτοι και από ένα ακόμη στέλεχος του ιού της γρίπης, το Α (Η5Ν1).

Θανατηφόρο

Είναι θανατηφόρο κατά 60%, αλλά ευτυχώς εμφανίζει σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά ο ΠΙΣ τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λόγω των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται συστηματικά στη χώρα μας από τις περιοχές αυτές.

Δ.Κ.