“Άοπλη” μπροστά στην επιδημία της γρίπης κινδυνεύει να βρεθεί η ελληνική κοινωνία.

Τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας αντιδραστηρίων και των αναγκαίων εργαστηριακών υλικών, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπλοκάρει την έκτακτη χρηματοδότηση για τη γρίπη, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε υποεκτίμηση της επιδημίας, καθώς δεν πραγματοποιείται ο αναγκαίος αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων, λόγω έλλειψης υλικού.

Για προβλήματα στη διάγνωση και επιτήρηση της γρίπης κάνει λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Τσακρής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κατάσταση καθίσταται κρίσιμη, καθώς ο μεταλλαγμένος ιός εμφανίζει αυξημένη νοσηρότητα και η ετοιμότητα της πολιτείας πρέπει να βρίσκεται σε ανάλογο επίπεδο.

Ενημέρωση

Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καν μία στοιχειώδης εκστρατεία ενημέρωσης για τον μεταλλαγμένο ιό, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εφόσον προσβληθούν από γρίπη.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι στις ΗΠΑ, οι αρχές μεταδίδουν με μεγάφωνα εντός των φαρμακείων συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν όταν προσβληθούν ή να αποφύγουν την επαφή με τον ιό.

Κορύφωση

Οι επιδημιολόγοι αναμένουν στη χώρα μας κορύφωση της επιδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σποραδικά κρούσματα γρίπης θα καταγράφονται έως τον Απρίλιο.

Έως το μεσημέρι της Πέμπτης, οι νεκροί από τη γρίπη παρέμεναν 12, ενώ 25 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν νοσηλευτεί στην εντατική 45 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα