Επελαύνουν οι ιοί της γρίπης, οι οποίοι “ευθύνονται” για 45 θανάτους έως το απόγευμα της Παρασκευής.

Άλλοι 33 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείες με σοβαρές επιπλοκές.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν νοσηλευτεί στην εντατική συνολικά 115 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εποχική γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συγκεκριμένα η περίοδος της γρίπης εκτείνεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Συμπτώματα

H γρίπη τυπικά εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις και έντονη κόπωση.

Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία, εμετούς και διάρροιες.
Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται περίπου 1 έως 3 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και τυπικά διαρκούν 2 έως 7 ημέρες.

Αγωγή

Συνήθως η γρίπη αυτοϊάται, δηλαδή ο ασθενής αναρρώνει χωρίς την ανάγκη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.
Οι ασθενείς με γρίπη πρέπει να λαμβάνουν πολλά υγρά, αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού, παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να παραμένουν στο σπίτι τους μέχρι την ανάρρωσή τους.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κατηγορίες ασθενών που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως πνευμονία ή απορρύθμιση κάποιου προϋπάρχοντος χρόνιου νοσήματος.
Τα άτομα αυτά χρειάζονται πρώιμη και έγκαιρη ιατρική φροντίδα για την πρόληψη ή/ και θεραπεία τυχόν επιπλοκών γρίπης που εμφανίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δ.Κ.