Την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει 4.500 κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Σε μία συμβολική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου ανακοινώσει σειρά μέτρων για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό. Προγραμματίζονται 4.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. 

Οι 700 θα γίνουν κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει ανάγκη (Αιγαίο, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσπρωτία).

Προχωρεί η άμεση και πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), με ενίσχυση προσωπικού, ώστε να ανοίξουν τα 130 κλειστά κρεβάτια.

Διασφαλίζονται τα ογκολογικά νοσοκομεία, οι δομές πρωτοβάθμιας και Ψυχικής Υγείας.

Ολοκληρώνεται η νομοθετική κατοχύρωση δικαιωμάτων ασθενών. Τα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών, αναβαθμίζονται σε γραφεία δικαιωμάτων.

Δημιουργείται εθνικός ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, που αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Θα εξασφαλιστεί και μείωση του κόστους περίθαλψης.

Γίνεται διάλογος με ένοπλες δυνάμεις, για αξιοποίηση νοσοκομείων και ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών με στρατιωτικούς γιατρούς.

Φάρμακο

Για το θέμα του φαρμάκου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η παροχή προϊόντων υψηλού επιπέδου.

Αναβαθμίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ως το βασικότερο εργαλείο υλοποίησης πολιτικής.

Προωθείται ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, με άμεσα και έμμεσα κίνητρα για αύξηση εγχώριας παραγωγής και απώτερο στόχο την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων και αύξηση του ΑΕΠ.

“Θα είμαστε αμείλικτοι σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, σπατάλης και απάτης, ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θα υπάρξει – είπε - η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου, σε σκάνδαλα και σχέδια κερδοσκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενιαιοποιούνται και διασυνδέονται τα ηλεκτρονικά συστήματα Υγείας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τεράστιων πόρων, που μπορούν να φτάσουν έως και το 10% του προϋπολογισμού για την Υγεία (15 δισ. ευρώ).

“Η Υγεία έχουμε στόχο να γίνει θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τη δέσμευση – επεσήμανε - την αναλαμβάνουμε με κάθε κόστος και αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα λογής συμφέροντα που στέρησαν από τους πολίτες της χώρας το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

“Θέλουμε οικονομία των αναγκών και κοινωνία των συλλογικών δικαιωμάτων και αγαθών”.

Κουρουμπλής

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι τιμή για την πολιτική ηγεσία και όλο το υπουργείο η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας σε αυτόν το χώρο:

“Σηματοδοτεί απτές επιλογές. Παρά τις αφόρητες πιέσεις, υπάρχει το πολιτικό κουράγιο να προκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές που άπτονται της ζωής του ανθρώπου.

Η κυβέρνηση εξαντλεί πόρους από το υστέρημά της για να αιμοδοτήσει τις ανάγκες της Υγείας”, υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη