Σημαντικός αριθμός επεμβάσεων με την πρωτοποριακή μέθοδο της Λαπαροσκοπικής Διορθικής Ολικής Εκτομής του Μεσοορθού taTME (TRANSANAL TOTAL MESORECTAL EXCISION) για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014 από την ομάδα του κ. Κωνσταντίνου Στρατούλια, Διευθυντή της Κλινικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που έχει μετεκπαιδευτεί από τον εμπνευστή της τεχνικής, καθηγητή Antonio Lacy, στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για μία επαναστατική τεχνική που λύνει τα προβλήματα σε όγκους του ορθού, με μία ογκολογικά αρτιότερη επέμβαση αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, τη δημιουργία μόνιμης παρά φύση έδρας. Η μέθοδος taTME έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικά έδαφος σε παγκόσμια επίπεδο, καθώς διευκολύνει την πραγματοποίηση της εκτομής του καρκίνου του ορθού βαθιά στην πύελο λόγω της καλύτερης οπτικής που προσφέρει η χρήση 3D κάμερας. Επιπλέον, επιτυγχάνεται ακόμη καλύτερος ογκολογικός καθαρισμός της περιοχής, με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής, δυνατότητα διατήρησης του σφιγκτήρα, ακόμα και στα 1-2 εκατοστά από τον πρωκτό και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν επηρεάζεται από την προεγχειρητική ακτινοβολία στην περιοχή.

Οι επεμβάσεις με τη μέθοδο taTME είναι σύντομες, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος νοσηλείας συνήθως δεν ξεπερνά τις 6 μέρες. Όσοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είχαν αρνητικά όρια εκτομής, ενώ κανείς δεν παρουσίασε υποτροπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ποσοστό 75%, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε προεγχειρητική ακτινοβολία, ενώ η μέση απόσταση του όγκου από τον πρωκτό ήταν 4cm.

«Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του ορθού προσβάλλει περίπου 1.000 ασθενείς το χρόνο, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 55 και 65 ετών. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εφαρμόζουμε τις πιο εξελιγμένες λαπαροσκοπικές τεχνικές σε καλοήθεις παθήσεις, αλλά και στη χειρουργική ογκολογία και είμαστε υπερήφανοι γιατί συντελούμε σημαντικά στην ταχύτερη και πιο ανώδυνη ανάρρωση των ασθενών, χωρίς επιπλοκές. Με αυτόν τον τρόπο, εφαρμόζουμε στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να προσφέρει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες Υγείας», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Στρατούλιας, Διευθυντής της Κλινικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα των πρώτων επεμβάσεων με τη μέθοδο taTME στην Ελλάδα, παρουσίασε ο κ. Στρατούλιας με την ομάδα του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Minimally Invasive Surgery Week, της Αμερικανικής Λαπαροσκοπικής Εταιρίας SLS, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας