Μείζον πολιτικό θέμα πήγε να δημιουργηθεί με έναν χαλασμένο αξονικό τομογράφο στο νοσοκομείο της Άρτας και τη λειτουργία ενός διαγνωστικού κέντρου, το οποίο ανήκε στην Όλγα Γεροβασίλη (φωτό αριστερά).

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος (φωτό δεξιά) κατήγγειλαν την Τετάρτη ότι είναι χαλασμένοι οι αξονικοί τομογράφοι στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Άρτας.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για όσο τα μηχανήματα είναι χαλασμένα, οι ασθενείς εξυπηρετούνται από δύο διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, εκ των οποίων ένα ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος (δεν κατονόμασε ποιό). Ιδού τι αναφέρει:

“Στην αρχή του έτους 2014 η διοίκηση του νοσοκομείου Άρτας υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, για προμήθεια αξονικού τομογράφου με κοινοτικά κονδύλια.

Το αίτημα απερρίφθη από την Περιφέρεια. Η στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό δεν είναι επαρκής.

Την περίοδο που οι αξονικοί τομογράφοι των δύο νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας, οι κάτοικοι των δύο νομών (200.000) εξυπηρετούνται από ένα και μοναδικό ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στην πόλη της Άρτας, που διαθέτει αξονικό τομογράφο, Ιδιοκτησίας κυβερνητικού προβεβλημένου στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το σύνολο των μαγνητικών τομογραφιών των κατοίκων των δύο νομών, πραγματοποιούνται σε δύο ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στην πόλη της Άρτας.

Το ένα εκ των δύο ανήκει στην ιδιοκτησία του ίδιου κυβερνητικού στελέχους.

Στα εν λόγω Ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα πραγματοποιούνται, όχι μόνο οι τομογραφίες που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και όλες οι υπόλοιπες που πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών”.

Λασπολογία

Στην καταγγελία απάντησε το βράδυ της Πέμπτης η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη κάνει λόγο για λασπολογία και ψεύδη, ζητώντας από την ΠΟΕΔΗΝ να ανακαλέσει:

“Η απροσχημάτιστη και πολιτικά εμπαθής επίθεση της ΠΟΕΔΗΝ προσκρούει βιαίως, όχι μόνο στην αλήθεια και στην κοινή πεποίθηση των πολιτών της Άρτας, αλλά και στην πολύχρονη δράση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, απ’ όποια θέση κι αν βρέθηκα”.

Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει πως ουδέποτε υπήρξε ανεπάγγελτη, όπως ουδέποτε κατέφυγε σε αθέμιτες μεθόδους κατά την άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματός, για την οποία παραμένει υπερήφανη:

“Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων έγινε διακοπή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ακόλουθα με το θεσμικό πλαίσιο για τους κατέχοντες κυβερνητικά αξιώματα”.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, πολύ σύντομα η αλήθεια θα αποκατασταθεί. Έστω και τότε – σημειώνει – περιμένω μια γενναία συγνώμη, που θα αποκαταστήσει, στον ελάχιστο βαθμό, και το ρόλο των αιρετών συνδικαλιστών στο δημόσιο διάλογο και βίο.

ΟΕΝΓΕ

Στη διαμάχη ενεπλάκη και η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία φέρεται να παίρνει το μέρος της κ. Γεροβασίλη.

Ο Τάκης Νικολόπουλος, ακτινολόγος του νοσοκομείου Πρέβεζας και μέλος του γενικο΄τ συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για ευφάνταστα σενάρια συνομωσιολογίας, παραβλέποντας το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και ποιοι ευθύνονται για αυτήν.

Παραθέτει, δε, ορισμένα γεγονότα:

Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Πρέβεζας έμεινε εκτός λειτουργίας από 15 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, λόγω βλάβης της λυχνίας, η οποία και αντικαταστάθηκε εν μέσω μάλιστα των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls).

Για την ιστορία τα προηγούμενα χρόνια παρόμοιες βλάβες κράτησαν κλειστούς τους αξονικούς των νοσοκομείων της περιοχής έως και οκτώμήνες (ΓΝ –ΚΥ Φιλιατών – 2013) προκειμένου να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι δαπάνες αλλαγής λυχνίας.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, για τον πληθυσμό της Ηπείρου και της Λευκάδας (περίπου 360.000 - απογραφή 2011), αναλογούν 7 - 8 αξονικοί τομογράφοι.

Σήμερα, λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής 6 σε ακτινοδιαγνωστικά τμήματα και 1 σε ακτινοθεραπευτικό και 4 στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 1, Πρέβεζα 1, Θεσπρωτία 1).

Αντίστοιχα, αναλογούν 2 - 3 μαγνητικοί τομογράφοι, ενώ σήμερα λειτουργούν 2 στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και 6 (!) στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 2, Πρέβεζα1, Θεσπρωτία 1).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ