Σε συμφωνία για διάθεση 40 κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), προχώρησαν την Τρίτη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Σε συνάντηση των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, συμφωνήθηκε – έπειτα από αίτημα του ΕΟΠΥΥ – οι ιδιωτικές κλινικές - μέλη της ΠΕΙΚ, αποφασίστηκε να διαθέσουν άμεσα τις επιπλέον κλίνες μέσω του ΕΚΑΒ, σε όλη την Ελλάδα, για τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων.

Η νέα διοίκηση του Οργανισμού δεσμεύτηκε να επανεξετάσει έως τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το θέμα του νοσηλίου της ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης δήλωσε σχετικά:

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η συνάντηση με την ΠΕΙΚ έγινε σε καλό κλίμα και είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Εξηγήσαμε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΙΚ, ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν για τους ασφαλισμένους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και ζητήσαμε να μας διαθέσουν 40 επιπλέον.

Η συμφωνία μας, θα σώσει ζωές. Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης για μια σειρά από θέματα”.

Κόστος

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας Γιώργου Μπαλτόπουλου, το πραγματικό ημερήσιο κόστος λειτουργίας ενός κρεβατιού ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο είναι 1.500 ευρώ.

Με την παλαιότερη σύμβαση που είχε το υπουργείο Υγείας με ιδιωτικές μονάδες, πλήρωνε σε ημερήσια βάση 930 ευρώ για κάθε κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Καθίσταται σαφές ότι - ακόμη και εάν υπάρξει αύξηση στο νέο νοσήλιο - το κράτος δεν θα υποστεί ζημία, ενώ κερδίζει χρόνο προκειμένου να στελεχώσει τα περίπου 187 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι σήμερα κλειστά στο ΕΣΥ, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]