Εντολή να καλύψει και το κόστος της εργαστηριακής ανίχνευσης του ιού της γρίπης, έλαβε από το υπουργείο Υγείας η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ξεμείνει από χρήματα και δεν είναι σε θέση να καλύψει το σχετικό τεστ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς πλήρωναν από την τσέπη τους το κόστος και η χώρα μας εμφάνιζε μία εξόχως προβληματική εικόνα, την ώρα που η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται σε αύξηση.

Ενδεικτικό της ένδειας είναι το ότι οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ετήσια επιδημιολογική έκθεση, στην οποία καταγράφονται λεπτομερώς επιδημιολογικά και στοιχεία για τα στελέχη του ιού που απομονώνονται εργαστηριακά.

Το κονδύλι που κάλυπτε την εν λόγω δραστηριότητα προερχόταν από το ΕΣΠΑ και ήταν κάτω από 200.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση

Τα χρηματοδοτικά κενά του ΚΕΕΛΠΝΟ εξετάστηκαν την Πέμπτη, σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν τα τρία Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλύουν εργαστηριακά τα “ύποπτα” δείγματα.

Τα στοιχεία του Κέντρου δείχνουν ότι η επιδημία της εποχικής γρίπης είναι σε πλήρη εξέλιξη, με 60 ανθρώπους να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 13 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, το στέλεχος που επικρατεί και φέτος είναι ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1)09, ο οποίος προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα, σε υγιή και νέα άτομα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]