Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης και των λοιπών εποχικών ιώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί από τη γρίπη έχουν ανέλθει στους 22, ενώ περίπου 100 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι επισκέπτονται τους γιατρούς με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το 11% έως 14% των επισκέψεων σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας αφορά “γριπώδη συνδρομή”, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη.

Το ποσοστό αυτό υστερεί σε σχέση με το 20% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η δραστηριότητα της γρίπης, όμως, ξεκίνησε φέτος με καθυστέρηση και βρίσκεται τώρα σε φάση κορύφωσης.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ περιγράφουν συνοπτικά την εικόνα της επιδημίας ως εξής:

  • Σε εβδομαδιαία κλίμακα εξετάζονται στα ειδικά εργαστήρια περί τα 240 “ύποπτα” για γρίπη δείγματα, τα οποία προέρχονται από τα νοσοκομεία. Τα μισά βρίσκονται θετικά στον ιό.
  • Στο σύνολο των θετικών δειγμάτων ανιχνεύεται ο πανδημικός ιός γρίπης τύπου Α (Η1Ν1)09, ο οποίος θεωρείται πλέον “εποχικός”. Δεν έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού.
  • Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών κρουσμάτων αφορούσε άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και όφειλαν να είχαν εμβολιαστεί κατά του εποχικού ιού της γρίπης.

Αντιϊικά

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι - ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.

Αυτό αφορά κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;