Διαψεύδει η διοίκηση του νοσοκομείου “Σωτηρία” τον θάνατο 55χρονης από γρίπη, λόγω έλλειψης κρεβατιού στη μονάδα εντατικής θεραπείας, που είχε καταγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας και ασκούσα χρέη διοικητή του νοσοκομείου, την τρέχουσα εβδομάδα δεν υπήρξε περιστατικό θανάτου διασωληνωμένης ασθενούς ηλικίας 55 ετών..

Υπήρξε, ωστόσο, περιστατικό 49χρόνης ασθενούς με βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία και ιστορικό διασωληνώσεων.

Διακομίστηκε την Τετάρτη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με παροξυσμό της νόσου της (με αέρια αίματος 84/52/7.32 σε ρινικό καθετήρα 2λτ ).

Αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, η κατάστασή της βελτιώθηκε (αέρια αίματος 70/45/7.38 σε ρινικό καθετήρα 1λτ ) και εξήλθε με οδηγίες.

Η συγκεκριμένη ασθενής επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες σε υπερκαπνικό κώμα. Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε πνευμονολογική κλινική.

Υπέστη ανακοπή λίγη ώρα μετά και, παρά τις προσπάθειες των καρδιολόγων και των πνευμονολόγων, δεν ανένηψε.

Θάνατοι

Η κ. Γκάγκα επισημαίνει ότι η χρόνια αποφρακτική πευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού προκαλούν περισσότερους από 8.000.000 θανάτους το χρόνο στο κόσμο.

Το ποσοστό των θανάτων από πνευμονίες στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι της τάξης του 30%.

Το πρόβλημα των λοιμώξεων και των παροξύνσεων της ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα έντονο τους χειμερινούς μήνες

Ασθενείς

Στο νοσοκομείο “Σωτηρία” - σημειώνει – που είναι το μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο κέντρο για αναπνευστικά προβλήματα, εξετάζονται καθημερινά περισσότεροι από 300 αναπνευστικοί ασθενείς και εισάγονται περισσότεροι από 50, φυσικά αυτοί με τα σοβαρότερα προβλήματα.

Αυτή τη περίοδο, διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς, καθημερινά, και η διασωλήνωση έχει στόχο να βοηθήσει τον ασθενή και να του δώσει χρόνο.

Η ανάκαμψη, όμως, έχει σχέση με τη δυνατότητα του ασθενή να βελτιωθεί, δηλαδή εξαρτάται από το προηγούμενο ιστορικό, το αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, αν λαμβάνονται χρονίως φάρμακα και ακόμα από τη σοβαρότητα της λοίμωξης ή της παρόξυνσης.

Επιβίωση

Η 49χρονη ασθενής είχε στο ιστορικό της βαριά ΧΑΠ και δυο προηγούμενες διασωληνώσεις. Οι πιθανότητες επιβίωσης και αποσωλήνωσης σε αυτή τη περίπτωση είναι μικρές.

Θάνατοι λοιπόν δυστυχώς παρατηρούνται, ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ασκούσα χρέη διοικητή τονίζει πως εάν ο ΙΣΑ αναφέρεται σε άλλη ασθενή ή θεωρεί ότι κάπου υπήρξε πρόβλημα να την ενημερώσει με στοιχεία ασθενούς, ώστε να γίνει ο έλεγχος που πρέπει.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια