Πρόβλημα με τη δωρεάν χορήγηση των αντι – ιικών φαρμάκων tamiflu και relenza κατά της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.

Παρά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στην οποία αναφέρεται πως τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται δωρεάν, στα φαρμακεία εκτελούνται συνταγές με συμμετοχή 25%.

Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία του υπουργείου.

Από την Αριστοτέλους, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως έχει αποσταλεί εγκύκλιος, με την οποία παρατείνεται η ισχύς παλαιότερης απόφασης (του 2014), σύμφωνα με την οποία η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων γίνεται δωρεάν, με απλή ιατρική συνταγή.

Για την κάλυψη των αναγκών, το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει μεγάλες ποσότητες αντι – ιικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί ή εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από γρίπη και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενδεικτικό είναι ότι στο νοσοκομείο “Σωτηρία” διατέθηκαν 1.200 κουτιά tamiflu και 300 relenza, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” 1.000 και 200 αντίστοιχα, στο “Ερυθρός Σταυρός” και στο “Λαϊκό” από 800 και 100, στο “Αττικόν” 800 και 100, ενώ στα Παιδιατρικά νοσοκομεία αποστέλλονται τα εν λόγω σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή.

Φαρμακεία

Πρόσβαση στο απόθεμα έχουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας.

Τα αντι – ιικά χορηγούνται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]