Απάνθρωπο είναι πλέον το σύστημα παροχής φροντίδας (κυρίως) στους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα.

Ασθενείς των οποίων η ζωή κρέμεται σε μία κλωστή, καλούνται να περιμένουν έως και πέντε μήνες, μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία τους.

Το πρόβλημα γίνεται κυριολεκτικά τεράστιο, όταν αφορά την ακτινοθεραπεία, η οποία πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για νέες καρκινικές εστίες.

Οι ελλείψεις προσωπικού και η παλαιότητα εξοπλισμού καθιστούν δυσχερή την ολοκλήρωση της θεραπείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση που κατήγγειλε την Τετάρτη το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Πρόκειται για έναν 57χρονο ανασφάλιστο ασθενή, για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Οκτώβριο και πρόσφατα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου υποβλήθηκε σε διπλή επέμβαση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η έκβαση της θεραπείας ήταν καλή, αλλά οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος του έδωσαν παραπεμπτικό για συμπληρωματική ακτινοθεραπεία.

Σε αυτό δεν αναφερόταν, όμως, το πόσο επείγον είναι το περιστατικό και σε πόσο χρόνο έπρεπε να ξεκινήσει η ακτινοθεραπεία. Απευθύνθηκε σε άλλο νοσοκομείο, στο οποίο διενεργείται η θεραπεία, όπου του είπαν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκεί, καθώς δεν καλύπτονται άποροι.

Νόμος

Τον περασμένο μήνα και μετά την ψήφιση του νόμου για τους ανασφάλιστους, απευθύνθηκε εκ νέου στο δεύτερο νοσοκομείο.

Τον ενημέρωσαν ότι θα μπορούσε μεν να νοσηλευθεί, αλλά ο χρόνος αναμονής φτάνει τους πέντε μήνες...

Βρίσκεται, ωστόσο, εκτός χρόνου θεραπείας, δηλαδή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά η υγεία του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας.

Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα, ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα.

Το προεδρείο του ΙΣΑ προειδοποιεί ότι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για τη θεραπεία επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών και επηρεάζουν δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.

Κίνδυνος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των ασθενών.

Παραβιάζονται, σημειώνει, οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα).

Ο κ. Πατούλης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Το προεδρείο του ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις δυσλειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας στο τηλέφωνο 213.0117372.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA