Δεν επιτρέπεται η διακίνηση μέσω των φαρμακείων εμφιαλωμένου νερού με ενδείξεις, όπως “νερό για μωρά” ή “βρεφικό νερό”, το οποίο έχει “τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων παιδιάτρων”.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το οποίο απευθύνεται προς τους φαρμακοποιούς, έπειτα από σχετικές καταγγελίες σχετικά με την προώθηση προϊόντος με τις παραπάνω ενδείξεις.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τους φαρμακοποιούς που έχουν στα ράφια τους το συγκεκριμένο νερό, να πάψουν να διαθέτουν το “Baby's Water”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συσκευασία του.

Στην ετικέτα του εμφιαλωμένου νερού επισημαίνεται ότι η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι μηδενική και πως δεν χρειάζεται βρασμό. Στο διαφημιστικό φυλλάδιο, δε, αναγράφεται ότι πρόκειται για νερό “για μωρά από την εγκυμοσύνη και μετά”...

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν περιέχει βαρέα μέταλλα, είναι στείρο μικροβίων και πως μεταφέρεται με αυστηρούς κανόνες.

Στο έγγραφο του υπουργού Υγείας, ωστόσο, αναφέρεται ότι – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – τα εμφιαλωμένα νερά που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες: φυσικά μεταλλικά νερά, επιτραπέζια νερά και νερά πηγής.

Νομοθεσία

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η κυκλοφορία νερού με την ένδειξη “κατάλληλο για βρέφη ή για μωρά” ή η κυκλοφορία εμφιαλωμένου βρεφικού νερού δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι η διάθεση του εν λόγω προϊόντος είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή, λόγω της επισήμανσής του.

Για τον σκοπό αυτό, ζητείται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τα φαρμακεία της χώρας να σταματήσει η διάθεση του συγκεκριμένου και κάθε άλλου προϊόντος με παρόμοιες ενδείξεις.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης
Ποια τα οφέλη και τι προκαλεί ο χυμός αρώνιας [μελέτη]