Σε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κάλυψη των αυξημένων και εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας σε περισσότερους από 200.000 ηλικιωμένους με άνοια και νόσοAlzheimer, καλεί η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν δομές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα καθώς και να υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας που θα εξασφαλίζει στα άτομα αυτά άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με άνοια και Alzheimer, και ιδίως όσοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, διαμένουν στις 100 περίπου νόμιμες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δεδομένης και της παντελούς απουσίας κρατικών δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με άνοια. Μάλιστα, οι μονάδες φροντίδας παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και ιατροθεραπευτικής περίθαλψης και μέριμνας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επέτεινε τόσο η πρωτοφανής (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) αύξηση του ΦΠΑ -από 13% σε 24%- που επιβλήθηκε στη διαβίωση των ηλικιωμένων σε αυτές, όσο και το αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας.

Παράλληλα, η ΠΕΜΦΗ καλεί το Υπουργείο Υγείας για την άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναγνώριση της άνοιας ως αναπηρία και τη θεσμοθέτηση οικονομικών βοηθημάτων για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου στη χώρα μας και, αφετέρου, να συντονιστούν οι κατακερματισμένες έως σήμερα υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου