Το επίπεδο της παροχής ψυχικής φροντίδας στη χώρα μας, δείχνει ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα.

Μία ψυχικά πάσχουσα μεταφέρθηκε από τα Τρίκαλα στο “Δαφνί” για εξετάσεις με περιπολικό της αστυνομίας!

Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχική Υγεία.

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, το περιστατικό αναδεικνύει τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της χώρας.

Τόσο οι εισαγγελικές αρχές – σημειώνουν – όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι, δυστυχώς, η επιδείνωση της υγείας των ασθενών, ο στιγματισμός τους, η αποκοπή τους από την οικογένεια και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τη συγκεκριμένη ασθενή είχε εκδοθεί εισαγγελική εντολή και έπρεπε να διακομιστεί στην Αθήνα για εξετάσεις.

Διέσχισε τη μισή Ελλάδα, μέσα σε περιπολικό, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, ως κοινή εγκληματίας.

Η ενέργεια αυτή δικαιολογήθηκε από τους υπεύθυνους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κατάλληλη υπηρεσία Ψυχικής Υγείας, ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, στον τόπο κατοικίας της, αλλά και στους κοντινούς νομούς.

Ράντζο

Η συγκεκριμένη ασθενής νοσηλεύεται από την Τρίτη (μέρα μη εφημερίας) ως 43η ασθενής, σε ράντζο, σε νοσηλευτικό τμήμα με δυνατότητα εξυπηρέτησης μόνο 25 ασθενών.

Κρίθηκε δηλαδή, ως μοναδική λύση η νοσηλεία της σε ένα ράντζο, σε μία κλινική, στην οποία θα έπρεπε να νοσηλεύονται 25 ασθενείς και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 43.

Και όλα αυτά, 350 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τον τόπο κατοικίας της και τους συγγενείς της.

Προσωπικό

Οι νοσηλευτές υπογραμμίζουν πως, αντί να διακομιστεί με το κατάλληλο ασθενοφόρο και συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού, στην πλησιέστερη υπηρεσία Ψυχικής Υγείας για εξέταση και νοσηλεία, με την υπογραφή του εισαγγελέα, μεταφέρθηκε με περιπολικό στην Αθήνα.

Το παράλογο – αναφέρουν – έχει νόημα να αναζητηθεί και κάπου αλλού, εκτός ψυχιατρείου...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας