Κρίσιμες είναι οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας.

Η επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των φαρμακοποιών, συνεδριάζει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, συζητήθηκε η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στους εκπροσώπους των “θεσμών” ως επίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ελέγχους συνταγογράφησης, ενιαιοποίηση του συστήματος των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) με βάση τη σχέση όγκου και αξίας, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, κεντρική φαρμακαποθήκη του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομειακό συνταγολόγιο για τις θεραπείες υψηλού κόστους και οικονομικές συμφωνίες για ασθενείς συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών.

Η πρόταση Μπερσίμη στοχεύει στη σύνδεση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και της θεραπευτικής αξίας των φαρμάκων και μείωση της συμμετοχής με τον επανασχεδιασμό της τιμής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης υπήρξαν αντιδράσεις από εκπροσώπους της αγοράς σε δύο θέματα:

Τιμολόγηση

Στο ύψος του “κλειστού προϋπολογισμού” του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα (1,94 δισ. ευρώ τον χρόνο) και στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος εκτιμάται ότι πλήττει τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα.

Ο ΕΟΠΥΥ μένει συνεπής στην προϋπολογισθείσα δαπάνη, εφαρμόζοντας “κλειστό” προϋπολογισμό και παίρνοντας τις όποιες υπερβάσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφών (clawback).

Στο τρίτο μνημόνιο, ωστόσο, υπάρχει δέσμευση για μείωση του clawback. Έως τον Δεκέμβριο, πρέπει να έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε να έχει περιοριστεί τουλάχιστον κατά 30% το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης και του “clawback”, ενώ ανάλογα μέτρα θα λαμβάνονται έως το 2018.

Κλειδωμένος

Με δεδομένη την πίεση που ασκείται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση και το ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει “κλειδωμένος” στο 1,94 δισ. ευρώ έως και το 2018, η επιτροπή αναζητεί τρόπους ελέγχου της δαπάνης.

Πρέπει να επιτευχθεί μείωση του όγκου συνταγογράφησης αυστηρή τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών ανά πάθηση (“θεραπευτικά πρωτόκολλα”) και χορήγηση – κατά προτεραιότητα – φθηνών σκευασμάτων στους ασθενείς.

Σχετικούς κανόνες έχει προτείνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η υιοθέτησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται με ρυθμούς χελώνας από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]