Μία πρωτοφανής επιχείρηση μεταφοράς ενός ασθενούς ηλικίας 3 ετών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων.

Το παιδί έπρεπε να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας, με απώτερο σκοπό την πιθανή μεταμόσχευση καρδιάς.

Η βαρύτητα της κατάστασής του, ωστόσο, καθιστούσε πολύ δύσκολο το εγχείρημα. Οι γιατροί του “Ωνασείου”, όπου νοσηλευόταν ο μικρός ασθενής επικοινώνησαν με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Ακολούθησε διαδικασία εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου μεταμοσχευτικού κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.

Η κλινική του κατάσταση, όμως, αρχικά δεν επέτρεπε την μετακίνησή του, γεγονός που οδήγησε στη δυσκολία αποδοχής του από μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού με τα οποία ο ΕΟΜ έχει διακρατική συνεργασία.

Ελπίδα

Χάρη στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του “Ωνασείου”, ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά, γεγονός που του έδωσε το απαραίτητο παράθυρο ελπίδας και τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.

Για να μεταφερθεί, ωστόσο, με ασφάλεια χρειάστηκε να οργανωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση. Εξειδικευμένη ιταλική ιατρική ομάδα στη διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον εν λόγω ασθενή.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί η οργάνωση της όλης διαδικασίας που όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω πολύπλοκων διοικητικών προβλημάτων.

Εγκρίσεις

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ πραγματοποίησε τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών.

Τελικά, η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος, καθώς ο ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή.

Για την περάτωση αυτής της πρωτοφανούς κινητοποίησης, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, ευχαρίστησε δημόσια τους ιατρούς του “Ωνασείου” για τη σταθεροποίηση κλινικά του ασθενούς και την δύσκολη προετοιμασία για την αερομεταφορά του.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο