Απορία προκαλεί η στάση ορισμένων ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων να κάνουν τεστ για ιό γρίπης, ο οποίος δεν κυκλοφορεί φέτος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, γιατροί έχουν ζητήσει από ασθενείς να κάνουν το τεστ για τη γρίπη, προκειμένου να καθορίσουν τη θεραπευτική τους στάση.

Οι ασθενείς απευθύνονται σε συγκεκριμένα εργαστήρια, τα οποία εμφανίζονται να κάνουν τεστ για τον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1), ο οποίος ωστόσο δεν κυκλοφορεί φέτος στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι επικρατών υπότυπος του ιού είναι φέτος ο Α (Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α (Η1Ν1) pdm09.

Συγκεκριμένα, από τα 117 κλινικά δείγματα που έστειλαν για έλεγχο την περασμένη εβδομάδα τα νοσοκομεία της χώρας, τα 46 ήταν θετικά για ιούς γρίπης.

Τα 44 ήταν τύπου Α και τα δύο τύπου Β. Τα 41 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Στέλεχος

Προκαλεί εντύπωση το ότι εργαστήρια αναζητούν ένα στέλεχος του ιού που επιβεβαιωμένα δεν κυκλοφορεί φέτος.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσικά αρνητικά, ακόμη και εάν ο ασθενής στον οποίο ανήκει το δείγμα φέρει τελικά τον ιό της γρίπης.

Το Iatronet έθεσε το θέμα υπόψη ειδικών, οι οποίοι διευκρίνισαν πως ενδέχεται τα εργαστήρια να περιλαμβάνουν την ένδειξη “Η1Ν1” εκ παραδρομής, καθώς το τεστ ελέγχει για στελέχη του ιού τύπου Α και Β.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας