Σε φάση κορύφωσης εισέρχεται η εποχική δραστηριότητα του ιού της γρίπης.

Μέσα σε μία εβδομάδα, προστέθηκαν επτά νεκροί στη μακάβρια λίστα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ιού να ανέρχεται σε οκτώ.

Όλοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ εμβολιασμένοι ήταν μόνον οι δύο.

Πρόκειται για επτά άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη και μέση ηλικία τα 74 έτη. Και στα οκτώ αυτά κρούσματα απομονώθηκε ιός τύπου Α. Στις επτά περιπτώσεις έγινε υποτυποποίηση και βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που όλα νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο ιός Α (Η3Ν2) είναι το στέλεχος που επικρατεί φέτος και έχει δύο χαρακτηριστικά: προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ενώ ο πανδημικός Η1Ν1 προσέβαλε νεότερους. Έχει ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, με πιο χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονη καταβολή και ξηρό βήχα.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι η δραστηριότητα του ιού είναι σε ανοδική φάση και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο.

Το 12% των επισκέψεων στο γιατρό και στο νοσοκομείο για κάθε λόγο αφορά ασθενείς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Θετικά

Περισσότερα από τα μισά (52,9%) “ύποπτα” δείγματα που στέλνονται από τους γιατρούς για εργαστηριακή ανάλυση βγαίνουν θετικά στη γρίπη.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη ακόμη και τώρα.

Υπενθυμίζουν πως κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι - ιϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;