Ανησυχία προκαλεί καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία για σοβαρές ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο Παίδων.

Το πρόβλημα έχει σοβαρή επίπτωση στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς από Μεσογειακή Αναιμία, οι οποίοι νοσηλεύονται και μεταγγίζονται στο εν λόγω νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αιφνιδίως στον πίνακα ανακοινώσεων της μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, ζητείται η κατανόηση των ασθενών για τις ελλείψεις.

Με την ίδια ανακοίνωση, οι πάσχοντες ενημερώθηκαν πως, στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να βρουν οι ίδιοι αίμα, το νοσοκομείο θα τους εξασφαλίσει μία μόνο μονάδα αίματος. Σημειώνεται πως οι ασθενείς χρειάζονται 2 έως 3 μονάδες αίματος κάθε 2 έως 3 εβδομάδες.

Οι πάσχοντες αναφέρουν ότι τα αίτια των ελλείψεων αίματος είναι τα εξής:

  • H κακοκαιρία και η αδυναμία υλοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών ή προσέλευσης αιμοδοτών.
  • Η γρίπη, που στερεί στους αιμοδότες τη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν.
  • Οι μειωμένες αποστολές μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Ζητούν εξηγήσεις από τη διοίκηση σχετικά με το πρόβλημα από τη γρίπη και ενόψει κορύφωσης της επιδημίας το επόμενο διάστημα.

Πώς είναι δυνατόν – αναρωτιούνται – να καλύψουν οι πάσχοντες με δικούς τους αιμοδότες τις ανάγκες τους σε αίμα, όταν το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον είναι πεπερασμένο και η αιμοδοσία δεν λειτουργεί το απογευματινό ωράριο;

Οι πάσχοντες ρωτούν, επίσης, πως εφόσον υπάρχει έλλειψη επαρκούς παραϊατρικού προσωπικού, γιατί μετακινούνται άτομα από την Αιμοδοσία, προς άλλα τμήματα του νοσοκομείου;

Προβλέψιμο

Αναρωτιούνται, δε, πως είναι δυνατό σε ένα εκ των προτέρων γνωστό και προβλέψιμο περιστατικό, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η βασική θεραπευτική τους αγωγή;

Ούτε η κακοκαιρία, ούτε η γρίπη, ούτε οι καλοκαιρινές ελλείψεις είναι πρωτοεμφανιζόμενα φαινόμενα αναφέρουν.

Αυτό που αποτελεί καινοτομία, είναι επί ένα σχεδόν έτος, οι πάσχοντες, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, να απειλούνται με έλλειψη αίματος, με αναβολές μεταγγίσεων και να πιέζονται ασφυκτικά να βρουν οι ίδιοι το αγαθό εκείνο που η Πολιτεία και οι άμεσα υπεύθυνοι όφειλαν να έχουν φροντίσει να υπάρχει σε επάρκεια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο