Δύο σημαντικά νέα στη μάχη κατά του AIDS, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στη Μάλτα.

Ο Γιάννης Μπασκόζος ανέφερε ότι η Ελλάδα εμφανίζει για τέταρτο διαδοχικό έτος μείωση των νέων κρουσμάτων της νόσου.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 33% αυτών των νέων κρουσμάτων έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα.

Σημαντική εξέλιξη είναι και η επικείμενη μείωση του κόστους της χορηγούμενης θεραπείας κατά του HIV.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, δύο στα τρία φάρμακα αναμένεται να γίνουν γενόσημα έως το καλοκαίρι, καθώς λήγει η πατέντα προστασίας τους.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία θεωρούνται η “ραχοκοκκαλιά” της θεραπείας, καθώς χορηγούνται σήμερα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων σχεδόν στο 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά.

Η κυκλοφορία γενοσήμων τους – είπε ο γενικός γραμματέας – θα έχει ως συνέπεια μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητεί ένα “συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας” για τον συνδυασμό σε ένα χάπι.

Απορρίφθηκε

Πολλοί εμπειρογνώμονες – σημείωσε – εκτιμούν πως πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο αίτημα ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας):

“Είμαι σίγουρος ότι η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών”, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Ο γενικός γραμματέας πρότεινε να εξασφαλιστεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για έλεγχο της νόσου, καθοδηγούμενο από την κοινότητα, αλλά και αυτοέλεγχο.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη