Παρά τη διάψευση της διοίκησης του νοσοκομείου Ζακύνθου για νέο συμβάν λοίμωξης σε νεογνό, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επανέρχεται με νέες καταγγελίες για το θέμα.

Επικαλείται πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, η οποία διαπιστώνει προβλήματα τοξικότητας στη κεντρική παροχή ιατρικών αερίων και ζητάει περαιτέρω διερεύνηση.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, συμφώνησε για σταδιακή επαναλειτουργία των χειρουργείων με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων.

Όταν, όμως, έφτασε την Αθήνα, αποφάσισε να λειτουργήσουν με ιατρικά αέρια από την κεντρική παροχή.

Αναφερόμενοι στο πρόσφατο περιστατικό λοίμωξης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως η γυναίκα υπεβλήθη σε καισαρική τομή με ιατρικά αέρια που διοχετεύτηκαν από την κεντρική παροχή. Εκεί, δηλαδή, που εντοπίζεται η αιτία των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Αμέσως μετά την καισαρική, φέρεται να εμφάνισε αυξημένους δείκτες εργαστηριακών εξετάσεων που παραπέμπουν σε λοίμωξη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όταν οι παιδίατροι διαπίστωσαν ότι η μητέρα εμφάνισε αυξημένους εργαστηριακούς δείκτες που παραπέμπουν σε λοίμωξη, έκαναν – χωρίς να συνηθίζεται – εργαστηριακές εξετάσεις από το νεογνό που είχε γεννηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.

Τα ευρήματα εμφάνισαν αυξημένη CPR που είναι δείκτης λοίμωξης. Αυτό θορύβησε τους παιδιάτρους, ότι το νεογνό εμφανίζει λοίμωξη και χορήγησαν ως όφειλαν άμεσα ενδοφλέβια αντιβίωση.

Από την ΠΟΕΔΗΝ σημειώνεται πως στο παραπεμπτικό του νεογνού οι παιδίατροι του νοσοκομείου Ζακύνθου αναφέρουν τα εξής:

“Λόγω θετικοποίησης CRP λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή ενδοφλέβια...και παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση”..

Καισαρική

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει πως μετά το εν λόγω συμβάν έγινε άλλος ένας τοκετός με καισαρική τομή.

Μόνο που στη περίπτωση αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε η κεντρική παροχή ιατρικών αερίων, αλλά φορητές μπουκάλες, όπως αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Σε έγγραφο του επιστημονικού συμβουλίου, που παρατίθεται πιο κάτω, και το οποίο εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου, διαπιστώνει "σοβαρές εκκρεμότητες στους ελέγχους" και παράλληλα "διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ποιοτική σύσταση των ιατρικών αερίων"...

Έγγραφο

Για τη χρήση του κεντρικού συστήματος παροχής αερίων, επικαλείται έγγραφο της επιτροπής διενέργειας των ελέγχων στα χειρουργεία του νοσοκομείου, στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

“...Εφόσον αποφασιστεί η επαναλειτουργία των χειρουργείων, να μην χρησιμοποιηθεί το κεντρικό σύστημα διανομής οξυγόνου και ιατρικού αέρα στις χειρουργικές αίθουσες μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικοί της έλεγχοι προσομείωσης.

Επίσης, προτείνει τη λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων με εξωτερικές φιάλες ιατρικών αερίων, όπως στη μαιευτική αίθουσα...”.

Έλεγχοι

Το επιστημονικό συμβούλιο προτρέπει σε όλες τις χειρουργικές αίθουσες η τροφοδοσία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων με ιατρικά αέρια θα γίνεται με μεμονωμένες φορητές φιάλες εντός των χειρουργικών αιθουσών, συνδεδεμένες απευθείας με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων και την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Αναφερόμενη στην εντολή της διοίκησης να συνδεθούν τα ιατρικά αέρια με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα, όπως ζητεί η διοικήτρια με εντολή του υπουργείου Υγείας, η επιστημονική επιτροπή αναφέρει τα εξής:

“...Ο εντελλόμενος από τη διοίκηση τρόπος σύνδεσης των ιατρικών αερίων με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα πρακτικά αποτελεί πειραματική διαδικασία, δεν παρέχει ασφάλεια και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών, καθώς και για το εμπλεκόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου