Ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και εφημερίες που βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των δημόσιων δομών Υγείας στη νησιωτική χώρα.

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού των νησιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε αρκετά νησιά η κατάσταση είναι οριακή και η κάλυψη γίνεται χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού.

Η εικόνα των δημόσιων δομών σε δέκα νησιά είναι η εξής:

Σαντορίνη

Το νεόδμητο νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι και ωτορινολαρυγγολόγοι. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και μονάδα Αιμοδοσίας. Οι γιατροί κατέθεσαν αναφορά στην εισαγγελία Νάξου για τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.

Άνδρος

Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, μία παιδίατρος, η οποία εκτελεί χρέη διευθύντριας του Κέντρου Υγείας και δύο οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

Ίος

Οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας καλύπτονται από έναν παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό επικουρικό, τρεις αγροτικούς γιατρούς και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή. Η μονάδα στελεχώνεται με μόλις δύο νοσηλευτές και μία μαία. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

Τήνος

Στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος και ένας οδοντίατρος.

Παξοί

Το Κέντρο Υγείας Παξών εφημερεύει από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Υπηρετεί μία νοσηλεύτρια σε απόσπαση από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, μία σε μετακίνηση στο ΠΕΔΥ Κέρκυρας και μία με άδεια ανατροφής. Υπηρετούν, επίσης, μία χειρίστρια, μία φυσικοθεραπεύτρια και μία γενικών καθηκόντων, που τώρα κάνει χρέη διοικητικού. Στον ιατρικό κλάδο υπηρετεί ο διευθυντής (ειδικός παθολόγος), ένας γενικός γιατρός, ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος που εδώ και έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ.

Ζάκυνθος

Τα χειρουργεία του νοσοκομείου έμειναν επί τέσσερις μήνες κλειστά, έπειτα από τον θάνατο μίας γυναίκας από σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις χειρουργών και αναισθησιολόγων και απώλεια της εμπιστοσύνης από τους κατοίκους. Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 42 επεμβάσεις χειρουργικές και 15 γυναικολογικές και έως την Τετάρτη 32 επεμβάσεις χειρουργικές (12 μεγάλες, 4 μεσαίες,17 μικρές) και 16 γυναικολογικές.

Σκιάθος

Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν τέσσερις αγροτικοί γιατροί, τρεις γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος, και ένας παθολόγος.. Υπάρχει παντελής έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς μία μαία παίρνει απόσπαση και μία νοσηλεύτρια φεύγει με συνυπηρέτηση.

Σκόπελος

Στο Κέντρο Υγείας του νησιού εργάζονται δύο γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος, πέντε αγροτικοί και ένας οπλίτης αγροτικός γιατρός.

Αλόννησος

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου υπηρετεί ένας αγροτικός γιατρός ένας οπλίτης αγροτικός και η προκήρυξη για μία θέση Γενικής Ιατρικής βγαίνει άγονη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο