Στη Βουδαπέστη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής στην 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι: «Βιώσιμη ανάπτυξη, υγεία και ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες» (“Sustainable Development, health and well-being for all at all ages”).

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus ανέφερε τα εξής:

“Σας καλέσαμε σήμερα εδώ λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθείτε στην Υγεία, κυρίως για την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν, παρά την οικονομική και την προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα σας”.

Μιλώντας στη σύνοδο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, εν μέσω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης και παρά τις δυσκολίες.

Επεσήμανε πως η Ελλάδα επέλεξε το μονοπάτι της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνές δικαίου, του μόνο δρόμου «που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει ένα μέλλον.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατη τη συμμετοχή του με ρόλο τεχνικού συμβούλου στη δημιουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθώς και την αναβάθμιση των πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

Γραφείο

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη προσωπικά από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης.

Η παρουσία της Ελλάδας στη Βουδαπέστη είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και αναμένεται παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σε γεύμα εργασίας σε επίπεδο υπουργών, με θέματα την ψυχική υγεία και το φάρμακο.

Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας