Στον αέρα βρίσκονται οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για Άτομα με Αναπηρία. Ήδη έχει κλείσει μία τέτοια στέγη στη Ναύπακτο και μία στο Βόλο, η οποία ήταν και η μοναδική που βασίζονταν στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των γονέων. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της μία ακόμη Στέγη στην Κρήτη.

Τα στοιχεία αυτά μας έδωσε ο κ. Ιωάννης Λυμβαίος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων  Ατόμων με Αναπηρία. Στη δύναμη της Ομοσπονδίας ανήκουν 230 πρωτοβάθμια Σωματεία τα οποία υπερασπίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα 200.000 παιδιών που πάσχουν κυρίως από Νοητική Υστέρηση, Αυτισμό, Ψυχοσωματικές, Κινητικές και Πολλαπλές Αναπηρίες. 

Όπως μας ανέφερε, σήμερα υπάρχουν 24 (ΣΥΔ), εκ των οποίων το 90%  αυτών  λειτουργούν  από γονείς με χρήματα που βάζουν οι ίδιοι, τέσσερις διατηρεί η Εκκλησία και οι υπόλοιπες ανήκουν σε ιδιώτες. 

Μολονότι έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από την ψήφιση του ν.4074/2012, με τον οποίο η χώρα μας ενέταξε στο νομικό της πολιτισμό τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με βάση την οποία, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το αντίθετο, μας αναφέρει ο ίδιος, το κράτος χρωστά στις ΣΥΔ  τα κονδύλια που θα έπρεπε να καταβληθούν και τα οποία είναι 9 εκατ. ευρώ για το 2016 και άλλα τόσα για το 2017. 
Στα 240 παιδιά -ίσως και λίγα περισσότερα- που φιλοξενούνται στις στέγες, το ημερήσιο νοσήλιο είναι 70 ευρώ, αλλά στην ουσία είναι πολύ λιγότερο για κάποια παιδιά, φθάνοντας τα 40 ευρώ την ημέρα. 

Έτσι, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της πρώτης σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ και σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πρώτης θεσμοθετημένης οφειλής Ειδικών Νοσηλίων Τροφείων προς τις ΣΥΔ, η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στις τελευταίες είναι η εξής:

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που ψυχορραγούν και πρόκειται να κλείσουν, ΣΥΔ που έχουν κλείσει λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών, δεδομένου ότι οι γονείς των διαμενόντων σε αυτές ΑμεΑ έχουν εξοντωθεί οικονομικά.

Και το σημαντικότερο, υποστηρίζει, εκατοντάδες άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ΣΥΔ να κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ασυλοποιηθούν πλήρως μαζί με τους γηραιούς και υπέργηρους γονείς τους, όσα από αυτά έχουν ακόμα γονείς εν ζωή…

Το θέμα είναι ότι το ενώ το Υπουργείο Υγείας, δια του αναπληρωτή Υπουργού, κ. Πολάκη,  ο οποίος παρεμβαίνει θεσμικά (και σε πολλές περιπτώσεις και προσωπικά ο Αναπληρωτής Υπουργός), όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης, πιέζουν για λύση, οι πληρωμές  κολλούν στην πρωτόγνωρη γραφειοκρατική αναβλητικότητα στελεχών-υπαλλήλων του Οργανισμού, που ως επιδίωξή τους -όπως φαίνεται από τις εγκυκλίους που εκδίδουν- έχουν τον εγκλεισμό και την ασυλοποίηση των ατόμων με νοητική αναπηρία, σημειώνει ο κ. Ι. Λυμβαίος. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ηθική, οικονομική και βιολογική εξόντωση όλων αυτών των ατόμων με αναπηρία, των γονέων τους (για όσα από αυτά είναι εν ζωή οι γονείς τους), αλλά και όσων γονεϊκών συλλόγων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημιούργησαν και λειτουργούν ΣΥΔ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποστάσεις Μαρινάκη από τις αναφορές Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τετάρτη
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Έλλειψη αναισθησιολόγων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων