Πρόταση για λευκή απεργία σκοπεύει να κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στους 600 φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι οι μόνοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου, κ. Πέτρο Λυμπερίδη, μας ανέφερε ότι οι φυσικοθεραπευτές από τη στιγμή που δεν  λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, όπως όλοι οι υπόλοιποι που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία, προφανώς και θεωρούνται από την πολιτική ηγεσία ως επιστήμονες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι δυνατόν κατά τον ίδιο, το τεχνικό προσωπικό (υδραυλικοί-ξυλουργοί) που πιάνει επί παραδείγματι έπιπλα και υπάρχει το ενδεχόμενο  αυτά να τα έχει ακουμπήσει ο ασθενής, να λαμβάνει το επίδομα των 80 ευρώ και ο φυσικοθεραπευτής που "αγκαλιάζει" τον ασθενή και αυτό συμβαίνει σε όλα τα χειρουργικά περιστατικά, να μην το παίρνει. Καθημερινά, μας τόνισε, βάζει σε κίνδυνο την ζωή του- και μάλιστα μας ανέφερε  περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπου την ώρα που ο φυσικοθεραπευτής  προσπαθούσε να σηκώσει ασθενή, ο τελευταίος  έβηξε και σάλια του εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπο του πρώτου.

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εκτός από το προσωπικό παίρνει και το υπόλοιπο προσωπικό, όπως νοσηλευτές, παρασκευαστές κ.λπ. και για αυτούς είναι 150 ευρώ.

Μέχρι και το 2012,  μας αναφέρει ο ίδιος, όλο το προσωπικό ανεξαιρέτως ειδικότητας που απασχολούνταν στα νοσοκομεία λάμβανε το νοσοκομειακό επίδομα των 240 ευρώ.

Μολονότι και ο ίδιος ο Υπουργός σε ομιλία του στη Βουλή είχε θίξει το θέμα ότι δηλαδή και οι φυσικοθεραπευτές θα έπρεπε να το παίρνουν και υπήρχε σχεδιασμός για διόρθωση, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Τελευταίες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες όμως, αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει να καταργηθεί πλήρως  και αυτό το επίδομα για όλους. Γεγονός που έχει προβληματίσει το Υπουργείο Υγείας, καθώς ξέρει τι θα προκληθεί από μία τέτοια εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο να το εντάξει στο μισθολόγιο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει στην περίπτωση που θα συμβεί αυτό, αν θα είναι ατόφιο ή με περικοπές.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''