Την ανάγκη να στραφεί η πολιτική προς την κατεύθυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας, επισημαίνει ο Θεόδωρος Τρύφων.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των “θεσμών” και με αφορμή την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σημειώνει τα εξής:

“Ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από την μονομερή εστίαση σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα, όπως η τιμολόγηση και η επιβολή υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών rebate και clawback.

Επιτέλους, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονιακών παρεμβάσεων στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις”.

Ο κ. Τρύφων επισημαίνει πως η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων.

Το ύψος των rebate και clawback – αναφέρει – ττιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων:

Βιωσιμότητα

“Η συνεχής υπερβολική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία απειλεί τη βιωσιμότητά της και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Ζητεί να επισπευστεί  η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Προτείνει, παράλληλα, να εξαιρεθεί από τους ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς η δαπάνη που αφορά σε ειδικές κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]