Εμπόδια στη συνταγογράφηση αντιγριπικών και άλλων εμβολίων, βάζει η γραφειοκρατία.

Τα προβλήματα αφορούν τα εμβόλια της ιλαράς, εν μέσω επιδημικής έξαρσης, και τα αντιγριπικά εμβόλια, ενόσω η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Όπως καταγγέλλει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), παρότι έγινε έκτακτη εισαγωγή εμβολίων ιλαράς λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Τα εμβόλια δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται διότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Κάλυψη

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μη δίνεται δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο.

Ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει για το θέμα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η διοίκηση του οποίου εμφανίζεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα, που δεν λύνεται όμως, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για θέμα Δημόσιας Υγείας και αναρωτιούνται εάν αυτός είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίζονται.

Ρεκόρ

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία η γρίπη κάνει ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ η ιλαρά επανεμφανίζεται, προκαλώντας ήδη έναν θάνατο.

Ενδεικτικό της τάσης είναι πως τα κρούσματα γρίπης το 2016 ήταν κατά 64,1% περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Τεράστια είναι η αύξηση από το 2013, όταν στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόλις 518 κρούσματα έναντι 2.454 το 2016...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;