Με πανελλαδική κινητοποίηση απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νομοσχέδιο για τον χρόνο απασχόλησης, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ακούγονται αντίθετες φωνές για τη στάση της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία έχει χαρακτηρίσει "έκτρωμα" τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το μέλος του γενικού της συμβουλίου Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εγκαλεί το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, λέγοντας πως επί ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο ή την επικαιροποίηση εκείνης που αποτυπώνεται στον νόμο 3754/2009.

Με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο το 2008 – σημειώνει – έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, με την οποία πρέπει να προσαρμοστεί η εθνική νομοθεσία:

“Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ;”, αναρωτιέται το μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η ΟΕΝΓΕ κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και απέρριψε την πρόταση, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της, το οποίο έδωσε ρητή εντολή να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας:

“Έκπληξη, όμως, προκαλεί και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Ευθύνες

Η στάση – αναφέρει – της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες:

“Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές”.

Η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που – όπως αναφέρει – ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), θεωρώντας πως με το νομοσχέδιο διαλύεται το σταθερό ωράριο και οι ζωές των γιατρών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!