Εκτός τόπου και χρόνου είναι το Παρατηρητήριο Τιμών, όπως μας λένε οι προμηθευτές υλικών των δημόσιων δομών, προκαλώντας δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο στην δική τους δουλειά αλλά και στην γενικότερη εικόνα της Υγείας, καθώς ένα site του κράτους, είναι αναξιόπιστο!

Όπως ισχυρίζονται, αλλά και αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί και αναφέρεται σε κάποια είδη:

1) Υπάρχουν υλικά που οι τιμές τους έχουν παγώσει στο 2011 - ή και το 2012 - και από τότε δεν έχει γίνει καμία επικαιροποίησή τους όσον αφορά το τρέχον κόστος αγοράς από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αρμόδιοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό; Τι στιγμή μάλιστα, όπως επισημαίνουν, που ανάμεσα στην τρέχουσα τιμή αγοράς με αυτή του 2011 μπορεί η διαφορά να φθάνει και το 193,10%.  

2) Αναρωτιούνται γιατί από τη στιγμή που τα κεντρικά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) περιλαμβάνουν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ιατρικές πράξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που οι τιμές έχουν κατρακυλήσει. Είναι χαρακτηριστικό στα προϊόντα που τουλάχιστον καταγράφονται στον πίνακα, ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές που σήμερα αγοράζουν τα νοσοκομεία και σε αυτές που αναφέρει το παρατηρητήριο τιμών. Για παράδειγμα, υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην τιμή αγοράς και στην τιμή που εμφανίζει το παρατηρητήριο, της τάξεως του 47,47%,  στους βηματοδότες δύο κοιλοτήτων με προσαρμοζόμενη συχνότητα. Τους οποίους τα νοσοκομεία αγοράζουν με 520 ευρώ, ενώ η τιμή που αναφέρεται στο παρατηρητήριο είναι 990 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενδοστεφανιαία πρόθεση με Olimus DES, η οποία αγοράζεται με 130 ευρώ, ενώ η τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών είναι 161 ευρώ (απόκλιση 19,25%).

Εξίσου σημαντικό, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι τα ΚΕΝ δεν έχουν αφομοιώσει επί της ουσίας το κατρακύλισμα τιμών που έχει σημειωθεί από το 2011 και μετά και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 90% - η βελόνα chiba από 124,95 ευρώ το 2011 έχει πέσει στα 2 ευρώ σήμερα- γεγονός που εάν είχε συμβεί τότε οι περικοπές –clawback και  rebate- θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες.

3) Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στα Παρατηρητήρια Τιμών, εκτός από την τιμή αγοράς, υπάρχουν στοιχεία για την χώρα προέλευσης του προϊόντος που αγοράζεται, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κ.λπ.. Εμείς και σε αυτό πρωτοτυπούμε, μας λένε πηγές της αγοράς, χαμογελώντας στην έννοια της διαφάνειας!

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέος τρόπος αντιμετώπισης παχυσαρκίας - διαταραχών με στόχο τα μιτοχόνδρια [μελέτη]
Πώς διαχειρίζομαι μια σχέση με αγχώδες άτομο
Ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας "καθολικής" ομάδας αίματος