Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι, σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατανάλωση γάλακτος της εταιρείας Lactalis από παιδιά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κανένα “ύποπτο” κρούσμα ή έξαρση κρουσμάτων σε βρέφη κάτω του ενός έτους δεν καταγράφεται στη χώρα μας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερωθεί για το θέμα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι Ευρωπαίοι έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος από τη Γαλλία, για τις οποίες υπάρχει πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο σαλμονέλα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αποφασίστηκε να τεθούν σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για πιθανά κρούσματα σε βρέφη.

Η ετοιμότητα κρίθηκε αναγκαία, έπειτα και από την επιβεβαίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) κυκλοφορίας κάποιων από τα παραπάνω προϊόντα και στη χώρα μας. Από τον ΕΟΦ ανακοινώθηκε τη Δευτέρα η απόσυρση μίας σειράς προϊόντων.

Την προσωρινή προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων βρεφικού γάλακτος, οι οποίες παράγονται στο εργοστάσιο της Lactalis, ανακοίνωσε τη Δευτέρα και το ελληνικό τμήμα της Frezyderm.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονελών του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), δεν έχουν δηλωθεί κρούσματα σαλμονέλλωσης από salmonella Agona σε παιδιά κάτω του έτους στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Από τα δεδομένα του Γραφείου Τροφιμογενών του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν προκύπτει κάποια συρροή ή έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλλωσης, ανεξάρτητα από τον ορότυπο, σε βρέφη κάτω του έτους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν πως η επιτήρηση για την ανεύρεση πιθανών κρουσμάτων έχει ενισχυθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου.

Μόλυνση

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή πως προχωρεί σε μαζική ανάκληση ποσοτήτων γάλακτος, οι οποίες προορίζονταν όχι μόνο για τη γαλλική αγορά, αλλά και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία και το Πακιστάν.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής