Ιατρικό χαρακτήρα είχε το χριστουγεννιάτικο αστυνομικό δελτίο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή συνελήφθησαν δύο γιατροί για χρηματισμό.

Ο ένας εκ των δύο συνελήφθη σε νοσοκομείο της Αττικής και ο δεύτερος σε νοσηλευτικό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας.

Ένας ακόμη γιατρός του ίδιου νοσοκομείου της Αττικής φέρεται να έχει υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα, ενώ εμφανίζεται να έχει σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Η πρώτη σύλληψη έγινε στις 21 Δεκεμβρίου και αφορούσε 65χρονο γιατρό δημόσιου μαιευτηρίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με καταγγελία 35χρονης, ο γιατρός απαίτησε από την ίδια το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση, στην οποία θα προέβαινε.

Οι αστυνομικοί προσημείωσαν το παραπάνω χρηματικό ποσό και το παρέδωσαν στην 35χρονη, η οποία σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα, στο γραφείο του 65χρονου, του το παρέδωσε μέσα σε επιστολικό φάκελο.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων επενέβησαν και συνέλαβαν τον 65χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ο παραπάνω επιστολικός φάκελος με προσημειωμένο χρηματικό ποσό, 150 ευρώ, καθώς και τρεις επιπλέον επιστολικοί φάκελοι που περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 1.750 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση των νοσοκομείων "Έλενα Βενιζέλου" και "Αλεξάνδρα", οι δύο γυναικολόγοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Δωροληψία

Δύο μέρες αργότερα, συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου της βόρειας Ελλάδας, για δωροληψία.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία απαίτησε χρηματικό ποσό για ιατρική πράξη, που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο νοσοκομείο.

Την Πέμπτη, κλιμάκιο αστυνομικών συνέλαβε τον γιατρό στο ιδιωτικό του ιατρείο, μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή του.

Η δωροληψία συνεπάγεται ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη, ενεργοποιείται η 15νθήμερη αργία για τον γιατρό του ΕΣΥ και ακολουθεί η ποινική τους δίωξη.

ΙΣΑ

Τα περιστατικά δωροληψίας των γιατρών καταδικάζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει πως "οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσηλωμένοι στο καθήκον τους".

Ο ΙΣΑ, ωστόσο, καταδικάζει το "φακελάκι" και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Παραοικονομία

Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας εκτιμάται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την Πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με καταγγελίες στην ιστοσελίδα “έδωσα φακελάκι”, για επέμβαση καταρράκτη μπορεί να ζητηθούν 200 έως 400 ευρώ, για αφαίρεση σπίλου 100 ευρώ, αφαίρεση θυρεοειδούς 300 ευρώ, για νευροχειρουργική επέμβαση 2.500 ευρώ, για γενική χειρουργική επέμβαση 500 ευρώ, αφαίρεση κύστης ήπατος 1.500 ευρώ, για σπονδυλοδεσία 1.500 ευρώ, για αφαίρεση χολής 300 ευρώ και τοκετό 600 ευρώ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές περιπτώσεις που οι γιατροί δεν ζητούν χρήματα. Σε δημοσκόπηση μεταξύ αναγνωστών του Iatronet έχει φανεί πως στο 21% δεν έχει ζητηθεί “φακελάκι” από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.

Στα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό, ενώ πολλοί γιατροί έχουν μειώσει το “κασέ” τους ζητώντας σημαντικά χαμηλότερα ποσά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]