Αρνητική είναι η στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα εξετάζεται από την νομική υπηρεσία του ΠΙΣ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη.

Το προεδρείο του Συλλόγου τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία και εκτιμά πως αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ, όπου εκφράστηκαν μία σειρά από αντιρρήσεις.

Οι θέσεις του Συλλόγου είχαν εκφραστεί στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη κατά την ενημέρωση που παρείχε στο συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Στην τότε συνάντηση, οι γιατροί είχαν ζητήσει τα εξής:

  • Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, με ελεύθερη επιλογή γιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα.
  • Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Η θέση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως αναγκαία προϋπόθεση

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό) ανέφερε τη Δευτέρα πως οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετακίνητες και πως διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους δεν μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το προεδρείο του ΠΙΣ σημειώνει πως η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών.

Πάγια αντιμισθία – τονίζει – σε χαμηλά επίπεδα στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα.

Περιθώρια

Αναλυτικά, οι θέσεις του ΠΙΣ έχουν ως εξής:

Οι προϋποθέσεις  του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αποτελεί επίσης περιορισμό, ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης.

Ο ΠΙΣ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες.

Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.

Καλεί τους γιατρούς να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική – όπως χαρακτηρίζει – αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στην λειτουργία τους.

Καταδικασμένη

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει:

“Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων. 

Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των nοσοκομείων θα είναι μεγάλο”.

Εκτιμά πως η απόσυρση της προκήρυξης είναι η μόνη λύση και ο σχεδιασμός μίας άλλης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία είναι αναγκαία.

ΙΣΑ

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) χαρακτηρίζει απαράδεκτο να τίθεται το ηλικιακό όριο των 65 ετών για την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων:

"Αφενός, αδυνατούμε να αντιληφθούμε, ποιος είναι ο αιτιολογικός λόγος αυτού του περιορισμού και αφετέρου καθίσταται σαφές ότι είναι εκτός λογικής η αποστέρηση της δυνατότητας σύναψης σύμβασης ιατρών που υπερβαίνουν το ως άνω ηλικιακό όριο", αναφέρει.

Η θέση του ΙΣΑ ήταν και παραμένει να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, κατά πράξη και περίπτωση. Η πρόβλεψη της αντιμισθίας ξεπερνά την κόκκινη γραμμή...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας