Συνεπής στις δεσμεύσεις έναντι των “θεσμών” ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, θέλει να εμφανιστεί η κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για συρρίκνωση των οφειλών, για την εξόφληση των οποίων πιέζουν ασφυκτικά οι θεσμοί. Το θέμα πρέπει να κλείσει, ενόψει της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε την Τετάρτη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας “Ενσωματωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2014/104/ΕΕ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου”, με την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει την εξόφληση παλαιών οφειλών.

Με την τροπολογία προβλέπεται η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2016 και 2017, για την εξόφληση οφειλών όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου 2016 και οι οποίες αφορούν έτη πριν το 2012, όταν λειτούργησε ο ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία απαρτίζουν σήμερα τον Οργανισμό.

Από την παραπάνω διάταξη, εξαιρούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του πρώην Οίκου Ναύτου και πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, οι οποίες παραμένουν και εκκαθαρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Στην τροπολογία επισημαίνεται πως η εξόφληση αφορά φαρμακεία, γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες υγειονομικού υλικού και λοιπούς παρόχους.

Αποκλιμάκωση

Η εικόνα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη από το τέλος του περασμένου έτους.

Τον Δεκέμβριο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού ξεπερνούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του (534,45 εκατομμύρια, έναντι οφειλών 532 εκατομμυρίων ευρώ).

Στα οφειλόμενα ποσά δεν υπολογίζονται οι απαιτήσεις προς προμηθευτές και παρόχους για εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα