Για δύσκολη εξίσωση στον τομέα του φαρμάκου, η οποία θα επιχειρηθεί να λυθεί με μείωση της σπατάλης και αλλαγές στην τιμολόγηση και αποζημίωση, έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “The Future of Healthcare in Greece”, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών, σημειώνοντας πως το στοίχημα της ηθικοποίησης του συστήματος θα κερδηθεί με σοβαρότητα και σταθερά βήματα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλεια.

“Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η περίοδος της ασυδοσίας και της σπατάλης έχει κλείσει οριστικά”, είπε ο κ. Ξανθός προαναγγέλλοντας αλλαγές σε προμήθειες και φάρμακο, σε συνεννόηση με τους δανειστές της χώρας.

Σημείωσε πως προέχει η πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν στα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε στα σύγχρονα καινοτόμα, που αυτή την περίοδο έρχονται στην κυκλοφορία.

Ανέφερε πως η επιτροπή αξιολόγησης της καινοτομίας (ΗΤΑ) θα ξεκινήσει να λειτουργεί, αξιολογώντας τα φάρμακα όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως απαιτείται κοστολόγηση της συνταγράφησης με σύγχρονα μέσα και φίλτρα, με πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες και δεν θα βρίσκουν έδαφος συμπεριφορές παθογένειας του παρελθόντος.

Τιμολόγηση

Ανακοίνωσε, δε, πως θα επιδιωχθούν αλλαγές στο πεδίο της τιμολόγησης και της αποζημιωτικής πολιτικής:

“Έχουμε ανοίξει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να πάμε σε ορισμένες πρώτες μετρήσιμες αλλαγές που να βελτιώνουν το σημερινό πλαίσιο το οποίο παρήγαγε στρεβλώσεις”, σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως υπάρχει μία ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες αξιόπιστης και αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους.

Αυτή η ασυμμετρία – είπε – μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, που θα θέσει κρίσιμες προτεραιότητες για αναγκαίες συνεργασίες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους