Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται στην Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI (Anterior Supine Intermuscular), σε  ασθενείς με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, από τον διευθυντή του τμήματος, Δρ. Ιωάννη Τσαρούχα και την ομάδα του.

Η επαναστατική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI (Anterior Supine Intermuscular) είναι ιδανική για παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς, καθώς χρειάζεται μία πολύ μικρή τομή (μήκους μόλις 6-7 εκατοστών) στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου, περιοχή όπου η συσσώρευση λίπους είναι ελάχιστη. Έτσι, δεν απαιτείται προεγχειρητική απώλεια βάρους και η ολική αρθροπλαστική μπορεί, αν υπάρχει ένδειξη, να γίνει άμεσα. Ο τραυματισμός των μαλακών μορίων είναι ελάχιστος, καθώς αποφεύγεται η διατομή μυών και τενόντων και η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μιάμιση ώρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται και η άρθρωση, λόγω της προστασίας των μαλακών μορίων, είναι από την πρώτη μέρα σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί άμεσα να σηκωθεί και να περπατήσει. Η διάρκεια νοσηλείας περιορίζεται σε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

«Οι κλασικές μέθοδοι αρθροπλαστικής ισχίου, με τομές στην πλάγια ή την οπίσθια επιφάνεια του μηρού, αλλά και οι νεότερες, εξελιγμένες μορφές τους έχουν σημαντικές δυσχέρειες σε παχύσαρκους/υπέρβαρους ασθενείς, διότι η συσσώρευση λίπους στους γλουτούς κάνει δύσκολη την προσπέλαση του ισχίου. Έτσι, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες τομές και σημαντικό τραυματισμό των μαλακών μορίων, κυρίως των μυών, που προκαλεί μεγαλύτερη αιμορραγία, έντονο πόνο και πολύ βραδεία αποκατάσταση. Για τους ανωτέρω λόγους, οι χειρουργοί ισχίου συνήθως συστήνουν την απώλεια σημαντικού βάρους προ του χειρουργείου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο για τους περισσότερους ασθενείς. Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI (Anterior Supine Intermuscular) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τους παχύσαρκους/υπέρβαρους ασθενείς και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε αυτήν τη λύση στην Ελλάδα και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, Διευθυντής της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]